3. 5. 2024

Některá opatření v mladoboleslavské dopravě mě stále dokáží překvapovat a občas si lámu hlavu nad jejich smyslem. Naposled jsem se pozastavil nad nově vyznačenou možností pohybovat se v protisměru částí ulice Tylova, od divadla. Nejenže nemá cyklista jet kudy, ale po 90 metrech možnost jet v protisměru bez pokračování končí. Jaký má toto opatření smysl jsem bohužel nepochopil.

Také stále nechápu, jak zvyšují plynulost dopravy tlačítka pro chodce na přechodech, ač jsem dokonce v tomto směru vznesl před časem dotazy na dopravní odbor magistrátu. Příklad: přecházím frekventovanou komunikaci, do které odbočuje automobil a poté, co ho zaregistrovala kamera, dostane zelenou na semaforu. Já jako chodec ale zelenou nedostanu, abychom překonali frekventovanou silnici při jednom zastavení provozu. Musím použít tlačítko a vyčkat, až bude provoz znovu, podruhé, zastaven. Čím jsem při použití tlačítka dopravu urychlil?

Jako člena zastupitelstva města mě překvapilo, že o změnách v parkování a jeho cenách jsem se nedozvěděl na zasedání zastupitelstva, ale z letáku vkládaného do Boleslavanu. Věřím, že legislativně je vše v pořádku, ale je skutečně vše v pořádku z hlediska transparentnosti rozhodování o potřebách tohoto města? Když podotknu, že leccos se ve městě řeší zákulisně, jsem vedením města rázně odmítnut. Předpokládám, že vy, občané, si z této informace uděláte závěr sami.

Radek Kotlaba, Radek.Kotlaba@seznam.cz