18. 5. 2020

Zábor zemědělské půdy pro výstavbu logistických center, hal a překladišť je zásadním problémem Středočeského kraje, silně navázaného na své centrum, Prahu. V mnoha obcích kraje občané protestují proti znehodnocení nejcennějších půd ČR, sepisují petice a účastní se právních bitev s úřady. Tentokrát jsou vítězi ochránci přírody a občané z Kosmonos u Mladé Boleslavi.

Velký úspěch slaví spolek ČSOP Klenice, kterému se podařilo vytvořit silný tlak na politiky i úředníky. Nejprve sepsali petici proti výstavbě hal, na jednání zastupitelstva spolu s veřejností silně tlačili na obecní politiky a za pomoci známé právní kanceláře se jim podařilo napadnout rozhodnutí krajského úřadu. Spolek uspěl u Ministerstva životního prostředí s odvoláním proti stavbě hal D+D Park Kosmonosy, dle nějž bylo rozhodnutí kraje v rozporu se zákonem. Nebylo totiž provedeno podrobné posouzení vlivu na zemědělskou půdu (tzv. EIA), které krajský úřad nevyžadoval, přestože území patří do 1. třídy ochrany zemědělského půdního fondu.

Velký dík patří všem, kteří se zasadili o zastavení výstavby – je zjevné, že ani krajských úřad nejedná v souladu s předpisy a je nutné procesy povolování staveb lépe hlídat!

Více zde:

http://www.csopklenice.cz/index.php/2-uncategorised/367-ochranci-prirody-vyhrali-boj-proti-halam-v-kosmonosech-ministerstvo-zrusilo-rozhodnuti-kraje