2. 12. 2023

K příležitosti konce kalendářního roku si dovolím navázat na článek kolegy Radka Kotlaby, neboť skvěle vystihuje začátky každého ze zastupitelů. Po 5 letech v politice mám možnost srovnání mezi městským a krajským zastupitelstvem, kdy se potkávám s lidmi různých profesí z malých i velkých obcí, sdílíme zkušenosti a hledáme ta nejlepší řešení.

Jinde se při jednáních živě diskutuje i s opozicí a občany, řeší se nepříjemnosti i citlivé otázky, lidé se zapojují do řešení problémů. V zastupitelstvu Mladé Boleslavi však panuje drtivý nezájem cokoliv rozhodnout, většina věcí končí maximálně vyslechnutím, případně cárem papíru do šuplíku. Panuje tu zoufalá frustrace z nezájmu politické „reprezentace“, která protéká magistrátem i do dalších sfér. Lidé jsou unavení po min. 17 letech arogance moci, vydírání, útlaku a porušování zákonů i občanských práv v nejzkorumpovanějším městě ČR, kde se z městské kasy každoročně rozkutálí cca 1,5 miliardy korun, aniž občané tuší kam. Jak může trvat min. 15 let zavedení slibované parkovací zóny u Štěpánky? Nejméně od roku 1994 lidé z Olbrachtovy ulice čekají na opravu chodníku, nemluvě o absurdně předražených zakázkách nebo roky „zatoulaném“ územním plánu. Lidé stojí o spolupráci a pozornost, ale ať se snaží sebevíc, není jim to nic platné. Každý měsíc se věnuji vážným tématům, aniž bych za dlouhé roky viděla snahu o nápravu poměrů. Mladá Boleslav by mohla být výkladní skříní životní úrovně a kulturnosti, pokud by se peníze neztrácely do firem napojených na vládnoucí špičky a klientelismus by nebobtnal do astronomických výšin. Jednou z hlavních příčin korupce je dlouholetá vláda stále stejných představitelů v čele města – v západních státech totiž mohou být ve stejné volené funkci jen 2 období. Není divu, že rapidně roste počet nespokojených a málokdo se domnívá, že viníkem situace jsou ti, kteří na nešvary upozorňují.

Co přijde se změnou vedení Mladé Boleslavi?

Těžko čekat zásadní obměnu, pokud tam zůstanou stejní lidé, jen v jiných pozicích. Jistě byly v koalici mnohokrát rozpory a tíha zákulisních pletich dopadá na mnohé, ve vedení města však od r. 2006 nikdo za své hříchy neodstoupil, nikdo nevystoupil z koalice, jen výjimečně někdo hlasoval jinak než většina. Zato opozice hlasuje pro prospěšná řešení bez ohledu na to, kdo návrh představil.

Nezbývá než doufat, že když už politici ve vedení města nemají odvahu dělat svou práci co nejlépe ku prospěchu veřejnosti, najdou odvahu jiní, kterým bude na našich občanech upřímně záležet. Do města se stěhují noví lidé, kteří tak jako tak jednoho dne nahradí současné vedení. Snad ti noví budou pracovat ve všeobecném zájmu, tedy pro každého stejně dobře, za přísnějšího dohledu nás, občanů. Přáním nás všech by mělo být, aby město vedli odpovědně, úsporně a citlivě, s ohledem na potřeby a kvalitu života každého jednoho z nás.

Upřímně Vám přeji poklidné vánoční svátky v důvěrném a laskavém prostředí. Oslavy konce roku mohou probíhat s respektem k citlivým bytostem a zvířatům, nejlépe bez hlučné a jedovaté pyrotechniky. I Vy můžete připojit podpis pod peticí: opravduklidnesvatky.cz.

Jana Krumpholcová pro Boleslavan 12/2023

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122

mladaboleslav.zeleni.cz