2. 11. 2023

Dovolím si navázat na svůj článek z minulého, říjnového čísla a pokračovat v úvaze, zda potřebujeme opravdu regulovat naše chování tak, jak se namnoze děje. Mnoho nejrůznějších příkazů a zákazů, které mě obklopují mi přijde zcela zbytečných, pro člověka, který se chová přirozeně zodpovědně. Často nejsou ani omezující, ale jen prostě nadbytečné a snad i hloupé (viz. obr). Měli bychom si navzájem víc věřit a věřit, že většina lidí je slušná. Opakuji to znovu, protože věřím, že když se o tom bude ve veřejném prostoru mluvit, je větší pravděpodobnost, že to i nastane. Můžete se usmát nad mou naivitou.

Pokud necháme prostor pro iniciativu zaujatých nadšenců, dějí se věci, které mě i v Mladé Boleslavi příjemně překvapují a těší. Věřím, že i vy jste si povšimli dvou boleslavských akcí, které sice obě vznikly za spolupráce města (a první za výrazné finanční pomoci Nadačního fondu Škoda Auto), ale bez iniciativy zdola a nadšení dobrovolníků mezi organizátory by především druhá z nich neproběhla. Chodí se mi po městě o něco veseleji, když se v ulicích potkávám s výsledky Festivalu Město = Galerie, se sedmi velkoplošnými „muraly“ – malbami na stěnu ve veřejném prostoru. Zkuste se projít (z auta si všimnete, ale neužijete si!) třeba Laurinovou ulicí nebo ulicí Majora Frymla a dívejte se kolem sebe. Druhou povedenou akcí, která mě zaujala, je první český festival „slam poetry“ zorganizovaný místními nadšenci (Václav Šindelář, Sebastian Vošvrda a další) na šesti místech po městě v prvním říjnovém víkendu za slušného zájmu diváků (pohříchu spíše přespolních než místních, ale to na úspěchu akce nic nemění). Mohl bych pokračovat, že absenci jednosálového kina s nekomerčnějším programem ve městě již několik let supluje kavárna „V břiše velryby“, opět iniciativa závislá na nadšení zdola, v tomto případě Marka Havlase. Nejen tyto příklady mě přesvědčují, že řada kvalitních akcí může vznikat mimo tradiční velké instituce, a to nejen v kultuře. Příkladem z jiné oblasti může být Běh městem, dnes Josyma běh, který před devíti lety převzal po nejmenované městské společnosti Dalibor Kolář, a tím ho v podstatě zachránil, protože do té doby skomíral dík organizačním, slušně řečeno, neobratnostem.

Věřím v iniciativy zdola a podporujme je jako diváci i dobrovolníci. Zkuste se zajímat o dění kolem vás a nabídnout jednou za čas pomocnou ruku při akci, která se ve vašem okolí odehrává (a nemusíte být organizovaný dobrovolník), nebo sami s něčím přijít. Dnes oblíbený princip „do it yourself“ nemusíte uplatnit jen doma, co si sami zorganizujeme, to se bude u nás ve městě dít.

P.S.: Zvu vás do Divadýlka na dlani, přijďte se někdy podívat na autora těchto řádků, jenž se z „ochoty“ snaží obohatit dění v Mladé Boleslavi jako amatérský herec.

Popisek k fotografii: Oznámení, že přejíždíte z cyklostezky na cyklostezku. Opravdu to potřebuji vědět? Nemohli jsme ušetřit dva sloupky a dvě značky?

Radek Kotlaba pro Boleslavan 10/2023, Radek.Kotlaba@seznam.cz