6. 10. 2023

Možná si leckdo z místních vzpomene na dlouholeté snahy majitelů čtyřnohých mazlíčků o zřízení útulku pro psy a kočky, které vyvrcholilo předvolební kampaní v r. 2018. Tehdy dobrovolníci v čele s Alenou Klesovou organizovali podpůrné akce, vybírali finanční prostředky a sháněli podporu pro politická jednání. Komunální volby byly z tohoto pohledu úspěšné, takže město deklarovalo svou vůli útulek zřídit. V červnu 2020 jsem Alenu v areálu hájenky u obce Březno u Mladé Boleslavi navštívila, kdy už tam aktivně připravovala zázemí a bavily jsme se i o možných rizicích pro ni jako pro provozovatele útulku. O měsíc později byl oficiálně založen spolek Útulek MB, z.s., takže mohla za spolek jednat a podepisovat smlouvy. Tehdy se vše rozjelo naplno, s jejím obrovským elánem a láskou ke zvířatům. Po různých komplikacích bylo zařízení pro toulavá a opuštěná zvířata počátkem března 2021 otevřeno, a ještě v listopadu bylo mediálně avizováno zřízení psího hotelu následujícího roku, na jehož realizaci byly zřejmě uvolněny další 2 miliony korun. Příspěvek automobilky Škoda Auto média uvádí ve výši 1,5 milionu Kč. Cena stavebních úprav mohla dosáhnout až 8 milionů Kč, avšak konečná částka ze zveřejněných informací není jasná. V létě 2021 Alena Klesová uvádí, že útulek je provozován jejím spolkem, musí si shánět krmivo pro zvířata, útulek dovybavují a pečují o zvířata za určitý příspěvek od města.

Kde je však původní úsilí dnes? V době zářijové uzávěrky tohoto čísla dobíhá výběrové řízení na nového provozovatele, neboť Alena je na tom zdravotně velmi špatně. Pro útulek i širokou komunitu žila celým srdcem, psům obětovala nejen svůj čas, ale i vyšší desítky tisíc korun na vylepšování útulku. Bohužel nebyl dodržen původní projekt a technicky nebyly zajištěny ani hygienické podmínky pro zvířata už před zprovozněním zařízení. Dodavatel stavby šidil materiály – místo zdiva mají kotce stěny z OSB desek (již značně vykousané psy a bez možnosti řádné dezinfekce), množí se zde potkani, výběh pro psy měl být větší a v jemném pletivu se často objevují díry, jimiž si psi mohou ubližovat, kočičí část nemá zajištěno vhodné vytápění, stavba je vlhká a studená, a další vážné nedostatky. V současné chvíli podstatnou část péče obstarávají dobrovolníci, kteří ještě před otevřením až dosud vkládají neskutečnou energii do celého projektu, za což jim patří obrovský dík. Ti se obrátili na vedení města s výzvou k řešení, neboť jen na nich provoz útulku rozhodně stát nemůže.

Letos se ani na třetí pokus nikdo zkušený nepřihlásil do výběrové řízení o zakázku „Výpůjčka a provozování útulku v Hájence Březno u Mladé Boleslavi“ s podmínkami, které vypsala společnost Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. s jednatelem Zdeňkem Tůmou. Ta totiž diktuje velmi tvrdé podmínky pro zájemce o provozování útulku nejen v zadávací dokumentaci k výběrovému řízení, ale i v samotné původní smlouvě se spolkem Aleny Klesové. Ze zveřejněných textů je zřejmé, že firma, potažmo vedení města, mají za cíl tlačit provozní náklady útulku pod přiměřenou cenu a nechtějí nést za objekt odpovědnost, tudíž podmínky se stávají významně nevýhodnými pro poskytovatele služby. Pokud je zřízena dozorčí rada firmy, v níž je členem i náměstek primátora pro životní prostředí P. Servus, doufáme, že se prioritou pro zadavatele stane nikoliv cena, ale kvalitní péče o zvířata za přiměřených podmínek pro provozovatele. Ráda bych věřila, že s úctou k obdivuhodnému úsilí Aleny Klesové a jejího týmu město okamžitě přikročí k nápravě a nastaví důstojné a spravedlivé podmínky pro udržitelné fungování městského útulku. V tomto již zavedené zázemí u hájenky i přátelská komunita mají skvělý potenciál. Jen by město mělo být férovým partnerem a podporou úspěšné spolupráce mezi magistrátem, útulkem i širokou veřejností.

Vzhledem k tomu, že už v počátku realizace panovaly pochybnosti, že byly finance využity deklarovaným způsobem dle projektu, začala jsem žádat oficiální cestou o podrobnější informace. Nebyla však velká vůle poskytovat informace k finančnímu plnění projektu, tedy uvádím jen to, co se mi podařilo získat.

Jana Krumpholcová

V květnu 2021 právní zástupce firmy Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. zaslal na žádost o podrobnější informace k investicím v útulku tuto odpověď:

Původní informace náměstka z r. 2020:

Odpověď na interpelace ze zastupitelstva 25.9.2023, podklady z technické zprávy projektu

Původní stav objektu:

SOUČASNÝ STAV OBJEKTU, léto 2023: