10. 9. 2023

Je nesporným faktem, že cyklistická infrastruktura v Mladé Boleslavi a jejím okolí se za poslední léta výrazně rozrostla. O to víc je škoda, že některým přetrvávajícím problémům kolem ní se vyhýbáme, nebo se o nich nepěkně mlží.

Naposledy mě zaujal text v „Turistických novinách Pojizeří a Polabí“ (vydává zapsaný spolek s adresou na Komenského nám. v budově magistrátu). V článku představujícím novou lávku přes Jizeru se píše: „Zároveň zapadá do Koncepce rozvoje cyklistiky ve Středočeském kraji, protože propojuje místní cyklostezky s páteřní trasou Greeenway Jizera, …“. Nechci vůbec zpochybňovat, že nová lávka je povedená stavba, alespoň zatím bohužel místní cyklostezky nepropojuje. Pokud se budete chtít dostat na Krásnou louku ze sídliště (které je pěkně „cyklozasíťované“), tak bez poměrně nebezpečného a komplikovaného střetu s automobilovou dopravou na Ptácké ulici to nepůjde. A pokud jde o páteřní trasu Greenway Jizera, tak ta je směrem na Horky a Benátky takřka neprůjezdná. Nedávno jsem ji projížděl a potkal za Vincem tatínka s malými cyklisty, který tam komplikovaně přenášel kola a děti přes úsek totálně rozježděný zřejmě lesní technikou. Při srovnání s úsekem téže trasy z Turnova na sever je stav kolem Mladé Boleslavi žalostný.

Mohu zmínit ještě další dvě místa, kde se cyklista dostane „do pasti“ na konci cyklostezky, která neřeší komplikované křížení s frekventovanou komunikací. Rád k výjezdu z města využívám cyklostezku kolem tzv. tangenty a pokračuji pak u Olympie přes lávku do Řepova, ale vždy mi zatrne u Baumaxu při překonávání čtyř pruhů Jičínské, vycházející z kruhového objezdu před dálnicí. Podobně se dostanu pěkně do Bezděčína, a když chci pokračovat cyklostezkou na Nepřevázku, musím použít frekventovaný nájezd na dálnici. Rozšiřování cyklodopravy v Mladé Boleslavi by se nemělo vyhýbat problematickým bodům, kde zamezení střetu cyklistů s automobilisty není jednoduché, od toho však existují odborníci. Časté využívání sdílených kol ukazuje, že po tomto typu dopravy (ne sportovního vyžití) je ve městě poptávka. Bylo by jen dobře, kdyby i nadále pokračovalo rozšiřování dopravních opatření zvyšujících bezpečnost lidí, kteří se chtějí po městě dopravovat na jízdním kole.

Radek Kotlaba pro Boleslavan 09/2023