2. 4. 2023

Přiznám, že v posledních dnech jsem strávil nejednu hodinu nad rozpočtem města, a přestože mi pan primátor dokonce poskytl osobní konzultaci, za což mu děkuji, přesto jsem nenabyl jistoty a nedokázal jsem do tajů toho dokumentu proniknout tak, abych s čistým svědomím konstatoval, že mu rozumím. Vy všichni jste se s podstatně zkrácenou podobou mohli setkat v Ročence Mladé Boleslavi, ale je to mnoho čísel a bohužel často nic neříkajících položek. Já jsem měl k dispozici ne jednu, ale třicet stránek tabulek, stejně jsem některé údaje ani tak nedohledal. Opakovaně mi byl položen dotaz, kolik že vydá město za vánoční osvětlení. Nevím, snad půl milionu, ale třeba to byl náklad na celý jarmark, nejen na osvětlení. Každopádně se to jednoduše nezjistí. Je škoda, že tato, ale i další podobné, pro obyvatele města zajímavé, položky se v rozpočtu hledají velmi obtížně.

První věc, která mě v rozpočtu zarazila, je v příjmové části. Město počítá pro příští rok s daní z hazardních her ve výši necelých 94 miliónů. Je otázka, zda je těchto zhruba 6 % příjmů města tak důležitých, aby na svém území nechalo provozovat herny. Ano, vím, hráči budou hrát stejně a z ekonomického hlediska to nedává smysl, ale není morální vydělávat na lidském neštěstí a já nejsem ekonom, spíš moralista. Navíc je možné, že po zákazu heren stoupne bezpečnost ve městě. Existují data o vztahu množství heren a drobné kriminality? Co myslíte, je čas otevřít znovu toto téma v zastupitelstvu, když před lety již jednou bylo zrušení heren ve městě zamítnuto?

Ve výdajové části je pak řada položek, které „klamou názvem“ (viz „cestovné“ zastupitelstva, které jsem již komentoval v dřívějším příspěvku) a řada položek označených např. nic neříkajícím „nákup služeb“. A leckdy to jsou nemalé částky. Také se mi nepodařilo v materiálu předloženém zastupitelstvu dohledat vše, o čem mě informoval pan primátor a později s tím i seznamoval na zasedání. Konkrétně jde o předláždění Českobratrského náměstí, což je jistě potřeba a nerozporuji to, ale nemohu tuto investici nikde v investičních výdajích dohledat. Proč? Bude se tato zakázka soutěžit po částech, aby jednotlivé položky nepřesáhly šest miliónů? Je v různých materiálech různě pojmenovaná? Nebo je jiný důvod? To je jedna věc, které jsem si stihl všimnout a nevím, jestli podobných je více. Poslední, co mě k rozpočtu napadá, je srovnání výše některých položek. Například dotace a granty na podporu kultury (bez přímých příspěvků) celkem rozdělí na akce v průběhu roku milión tři sta padesát tisíc, ale na jednu jedinou akci, Rallye Bohemia, vydá město milión čtyři sta tisíc. Je tento poměr, nebo spíš nepoměr v pořádku?

Co mě zarmoutilo, že jsem v rozpočtu nenašel položku na sestavování nového územního plánu, tento rok se počítá pouze s dvěma změnami 9. a 10. Myslím, že nový územní plán bychom si po mnoha průtazích s jeho tvorbou už zasloužili. Mrzí mě, že jsem v souvislosti s plánovanou zástavbou velkého území v Podchlumí nezaznamenal vyhlášení alespoň vyzvané, když ne otevřené architektonické soutěže na urbanistické řešení této v podstatě nové městské čtvrti. Ale snad ještě není zmeškáno a soutěže se dočkáme. Tak významný zásah do budoucí podoby města by si ji určitě zasloužil.

Chápu, že sestavit rozpočet s mnoha i protichůdnými zájmy je nelehká věc a taktéž mé výhrady nemusíte sdílet, každý by chtěl posilovat jiné položky rozpočtové části. Kompromis se nehledá snadno. I přes svou složitost by rozpočet neměl zůstávat stranou veřejného zájmu, vždyť to jsou naše peníze, bezmála třetinu příjmů tvoří daň z přidané hodnoty zboží, které na území města nakupujete vy, občané.

Příště se ještě se znovu vrátím k dopravě v klidu a řešení nového dopravního systému na území města, doufám, že po setkání s odpovědnými osobami z dopravního odboru magistrátu se budu mít o co s vámi, čtenáři, podělit.

Územní plán již přes 25 let počítá s rozšířením lesoparku a vytvořením lesního hřbitova. Přesto, že kolem se intenzivně staví dopravní stavby i domy, s realizací lesoparku se zatím nezačalo. Rozpočet počítá i s několika milióny na výsadbu nových stromů, tak se snad konečně dočkáme – pan primátor mi v osobním rozhovoru sdělil, že s rozšířením Štěpánky zde stále počítá.

Pro dubnový Boleslavan, Radek.Kotlaba@seznam.cz