15. 11. 2022

První řádné zastupitelstvo se konalo ve stísněných prostorách zasedacího sálu radnice v pondělí 14. listopadu od 15 hodin, kam přišli zástupci veřejnosti prožít 2 hodiny vydýchaného vzduchu a hutné atmosféry.

  • Jednání začalo projednáním Petice rušení nočního klidu – Klub Universe Jičínská: nejprve primátor oznámil, že občané dostanou slovo až na konci jednání, nicméně po mém upozornění, že bychom občany měli vyslechnout, neb mohou poskytnout informace k našemu kvalifikovanějšímu rozhodování, obrátil a slovo jim předal. Vyslechli jsme si těžkosti místních, kteří si přáli slyšet, jaký postup či řešení situace má vedení v plánu – častější hlídky nic neřeší, pokud se hluk nese stěnami paneláku do časných ranních hodin a ruší spaní během víkendu. Nevyjádřil se ani přítomný šéf městské policie, ani jak to bylo řešeno provozovatelem ani nebyl dán žádný návrh k opatření (např. dohoda na zkrácení provozní doby). Občané odcházeli zklamaní, protože se opět nevyřešilo vůbec nic.
  • Telematika a přijetí dotace ve výši 51,5 milionů Kč z celkové dotace 112,8 milionů z EU. Teprve se však bude „soutěžit“ , kdo bude vyhodnocovat i provozovat dopravní systém ve městě, veřejná zakázka se bude zpracovávat. Zajímavé bylo vyjádření primátora, že navzdory vysokým investicím se dopravní situace ve městě údajně nevyřeší a kolony budou stále. Jaký je tedy celkový přínos tak velké zakázky nebylo srozumitelně vysvětleno.
  • Bylo schváleno pořízení studie rekonstrukce zimáku v MB za 973 tisíc Kč.
  • Schválilo se 5,85 milionů Kč na flexi mantinely a ochranné sítě na zimák, přestože práce již běží a provoz v rozjeté sezóně musel být přerušen.
  • Soukromá akciovka FK Mladá Boleslav a.s. dostane nad rámec schváleného rozpočtu navíc 2 mil Kč na opravu povrchu tribun.
  • Kultura města MB a.s. žádala o dotaci celkem 3,25 mil Kč na opravu WC ve Sboru českých bratří (0,7 mil), opravu osvětlení v Galerii pod věží (0,5 mil), opravu toalet, pódia a mobiliáře v amfiteátru Putna (2 mil). Finanční zdůvodnění výše dotace nám přišlo nedostatečné.
  • Kultura města MB a.s. žádala o dotaci 950 632 Kč na výměnu rozvaděče velkého sálu Domu kultury. Ukazuje to na dlouhodobě zanedbaný stav kulturáku, např. v důvodové zprávě je uvedeno: “….po odstranění krytů skříní zjištěno zahoření několika jističů“, „rozvaděč ve vestibulu je v havarijním stavu, jeho oprava probíhá od června“. Domnívám se, že situace se může stát nebezpečná a dost vypovídá o stavu nemovitosti v majetku města. Žádala jsem proto o revizní a technickou zprávu.
  • Zastupitelé odsouhlasili možnost odkupu domu u Českobratrského náměstí č.p. 124 za 14 milionů. V domě jsou provozní prostory a kanceláře, není určeno k bydlení, největší investice proběhly před cca 30 lety. Zdrželi jsme se.
  • Jako neodkladný materiál, tj. čekal až na jednání, bylo 17 stran textu o rozpočtových opatřeních. Namítla jsem, že pokud by bylo zasláno alespoň během dne, byla by větší šance si to přečíst, proto jsem se zdržela hlasování. Zjevně to nikdo nečetl, ale bylo to schváleno.
  • Na závěr se schvalovalo složení výborů. Přestože jsem byla nominantkou na místopředsedkyni kontrolního výboru a členku výboru pro spolupráci se Škoda Auto a.s. a Okresní hospodářskou komorou, kde jsem v minulém funkčním období s radostí spolupracovala, primátor se ujal slova, vysvětlil svůj postoj za využití invektiv a osobních útoků, a oznámil, že jako člen stejného výboru ode mne nepotřebuje radit a má se mnou problém. Při samostatném hlasování o tom, zda budu členkou výborů, většina rozhodla, že NIKOLIV. Zástupce veřejnosti vyzval, aby takto jednotlivě bylo hlasováno o každém členovi výborů, to však primátorem zůstalo záměrně nepochopeno 😀

Poněkud fascinující moralizování primátora/senátora Nwelati a opětovně zvoleného předsedy finančního výboru Olšáka ukázalo na to, že „potrefená husa nejvíc kejhá“ – primátora propírají celostátní média pravidelně za to, že porušuje zákon nepodáváním majetkových přiznání (již 9x!!!), za stýkání s mafiánem Rittigem, nejasné nabývání majetku atd. Předseda finančního výboru, radní a předseda představenstva Centrothermu MB a.s. Miroslav Olšák asi má možnost hlídat, aby magistrát nepáchal přestupky za špatné zakázky, kdy město musí platit pokuty. O střetech zájmů nemluvě…

Zdá se, že by skutečně mělo smysl dělat on-line záznamy z jednání navzdory tomu, že veřejnost neuvidí dění ze zákulisí po vypjatých jednáních. Pokud máte zájem o spolupráci na streamu/záznamu, ozvěte se, MÁ TO SMYSL!

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122