17. 10. 2022

Kdo koncem září odevzdal své hlasy v komunálních volbách, musel cítit silné zklamání z ignorace vůle veřejnosti staronovým vedením města. Voliči dali důrazně najevo, že nejsou spokojeni se situací v Mladé Boleslavi, proto již nezvolili do primátorského křesla Raduana Nwelatiho. Vítězem voleb se po dlouhých 16 letech nestala ODS, ale hnutí ANO s Jiřím Bouškou v čele. Přes své výrazné posílení však J. Bouška ustoupil ze své pozice a primátorské křeslo zanechal čím dál méně oblíbenému senátorovi a dlouholetému primátorovi města R. Nwelatimu.

Vysvětlení tohoto kroku bylo pro většinu veřejnosti silně neuspokojivé. Nesrozumitelnou dohodu dvou na oko soupeřících stran podtrhlo opakované připojení menších koaličních partnerů, bez kterých se vládnoucí uskupení mohlo obejít – oslabené Starosty a ve volbách nejslabší uskupení Hlas Robina Povšíka z ČSSD. Pokud by voliči uznali, že tato široká koalice je úspěšná a má pokračovat, jistě by tyto strany získaly více hlasů ve volbách a neposílily by opoziční strany. Nelze se tak divit nespokojeným, kteří obnovené spojení stran protichůdných hodnot vnímají jako podraz na voliče. Mnozí prohlašovali, že volit v tomto městě se zdá být zbytečné – vybrali do čela města jiného představitele, ten se postu vzdal a ve vedení nadále musíme trpět poraženého zástupce z ODS. Korunu této frašce nasadilo prohlášení, že v pozici primátora bude Nwelati dočasně jen po dobu roku a půl, zbytek mandátu údajně obsadí Bouška. Tato unikátní dohoda vyvolala i zájem celostátních médií, aniž by bylo srozumitelně vysvětleno, co za touto netradiční politickou dohodou skutečně stojí.

Absurdní se stalo děkování ze strany ODS na výlepových plochách pár hodin po volbách, které však záhy zmizelo. Zjevně ODS při přestřelené kampani a vylhaných slibech nepočítala s prohrou a druhým místem?

Nikomu není jasné, proč u moci zůstali stále stejní lidé, když voliči dali jasně najevo touhu po změně. Před volbami na čele kandidátky STAN došlo k personální obměně, z přejmenované kandidátky ČSSD zmizeli dříve zvolení zastupitelé, v ODS výrazněji bodovaly u voličů ženy namísto dlouholetých funkcionářů a dokonce se do zastupitelstva prvně probojovalo uskupení s xenofobními a vyhroceně nacionalistickými prvky. Následující období čtyř let bude podstatně náročnější pro současnou koalici udržet svou jednotu. Dominantní autoritář Nwelati bude nerad opouštět primátorské křeslo, kde mohl mít neomezenou moc nad obrovským rozpočtem města, nad úředníky magistrátu i mnohými organizacemi s větším či menším podílem města. Co bude skutečnou odměnou Bouškovi? Možná ukáže čas, budeme muset být trpěliví.

Voličům naší koalice Zelených a KDU-ČSL pod názvem Šance pro Mladou Boleslav upřímně děkujeme za výraznou podporu, ačkoliv vedení města usilovalo o maximální poškození mé osoby i těsně před volbami. Navzdory nechutnému mediálnímu tlaku jsme posílili na čtyři zastupitele, tedy rozšiřujeme náš pracovní tým a vítáme laiky i odborníky do svých řad. Voličskou podporu bereme jako výraz důvěry v naši činnost, proto budeme v naší poctivé práci pro veřejnost s o to větší radostí pokračovat! Teprve po ustavujícím jednání zastupitelstva koncem října budeme znát všechny zástupce veřejnosti za jednotlivé strany, i kdo obsadí důležité posty ve vedení města. V prosincovém čísle Boleslavanu již představíme naše zastupitele a seznámíme vás s podrobnostmi z počátku nového volebního období.