3. 6. 2022

Po letech nezájmu radnice řešit rostoucí množství problémů se město před podzimními volbami proměňuje s fascinující rychlostí. Loretka/“katovna“ již nestojí a byla vmžiku nahrazena parčíkem, ačkoliv objekt byl odkoupen od soukromého majitele zpět pod město údajně kvůli rozšíření křižovatky.

Exponované místo na rušné ulici však nesnese být před volbami zanedbané, přestože o kousek dál se rozpadá další zajímavá pamětihodnost, vodárenská věž. Navíc pod ní se hroutí okraj hradby s chodníkem, marně maskovaný množstvím kontejnerů. Věž též patří soukromému majiteli, který ji (zjevně záměrně) nechává chátrat. Město svůj majetek rozprodává soukromníkům (Koliba, kasárna, bývalé zahradnictví Compagu na Dubcích, aj.) a po čase některý odkupuje zpět. Tím přesune nemalé peníze z městského rozpočtu do soukromých rukou a procesem také často změní účel využití dané nemovitosti. Místní takto trápí např. osud bývalé věznice u soudu, kde se natáčely světově slavné filmy. Ačkoliv v územním plánu byla věznice s okolím vymezena pro veřejnou obslužnost, povolení ke zbourání bylo vydáno a magistrát skrze úředníky umožnil výstavbu bytového domu. Tím změnil využití plochy k jinému účelu, stejně jako se to děje i na jiných lokalitách ve městě. Neúcta k práci našich předků a k historickým památkám je zřejmá, jaký respekt projevují páni z radnice vůči druhým lidem?

Každé volby se opakuje podobný scénář: dle rčení „když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“ strany loví schopné občany na kandidátky právě proto, aby se ti méně schopní mohli chlubit „cizím peřím“. V roce 2018 se podařilo stranám zajistit zajímavé osobnosti, které uvěřily, že jako zastupitelé budou mít vliv na dění ve městě. Další přistoupili na pozice funkcionářů nově vytvořených komisí a výborů, aby po čase zjistili, že tyto komise nemají reálně šanci prosadit něco smysluplného. Lidé s určitým osobním úspěchem se cítili zneužiti tím, jak jejich úsilí bylo „prodáno“ voličům, aniž by k prezentaci poskytli politické straně souhlas. Za poslední roky jsem vyslechla opravdu mnoho osobních příběhů zklamaných lidí z přístupu radnice.

Velmi si vážím důvěry, kterou mi lidé vyjadřují, ostatně občané jsou nejlepší kontrolou práce politiků. Je zatím nejisté, zda opět v zářijových volbách zvítězí laciné slibování, ale přála bych nám všem, aby důvěry mezi lidmi přibylo. Záležet bude i na Vás.

 

Jana Krumpholcová, zastupitelka města za Zelené