29. 4. 2022

Přísloví praví, že nové koště dobře mete, co však dělat s osazenstvem radnice, aby po 16 letech ve vedení přestalo přehlížet problémy Mladé Boleslavi?! Mé pravidelné osobní setkávání s občany je obohacující, ukazuje totiž odvrácenou tvář života v našem městě. Pod blýskavým povrchem se nachází spousta neduhů právě proto, že současné vedení zajímá především vlastní prospěch ze znovuzvolení.

  

Rozbité chodníky a silnice nejsou to jediné, na co si občané stěžují….

Nařízení vlády č. 318/2017 Sb. o výši odměn uvolněných členů zastupitelstev a maximální výše odměn neuvolněných členů zastupitelstev v Kč přisuzuje uvolněným náměstkům (tj. práce na plný úvazek) částku 75 tisíc Kč/měsíc, neuvolněnému náměstkovi (bez plného úvazku) 46 tisíc, běžnému zastupiteli však 2 500 Kč/měsíc. Vzhledem k široké koalici ze členů ODS, ANO, STAN a ČSSD bylo nutné vytvořit i určité „přivýdělky“ za loajalitu při hlasování, proto vzniklo na 30 různých komisí a výborů, členové zastupitelstva a kandidáti politických stran jsou jmenováni do představenstev a dozorčích rad nejen městských firem. Jak plyne z anonymizovaného soupisu odměn představitelů, který jsem z radnice vyžádala, náměstci si přijdou na 82 tisíc měsíčně a dle zákona nemají uvolnění pobírat odměny za další funkce. Nejlépe odměňovaný radní má 55 tisíc a „nejhůře“ odměňovaný jen 11 tisíc/měsíc, radní však mají běžné zaměstnání. Nejvyšší měsíční odměna pro jednatele městské společnosti dosahuje 68 tisíc Kč/měsíc, jak uvádí anonymizovaný přehled výpisu – nevíme však, o jakou firmu a jakého člověka jde.

Pro příklad spletitosti vazeb veřejný rejstřík k Jiřímu Bouškovi uvádí, že je členem dozorčích rad FK Mladá Boleslav a.s. (bohatě financovaná městem, ačkoliv jde o soukromou společnost) a Klaudiánovy nemocnice. Je však i jedním ze čtyř jednatelů Městské společnosti sportovní a rekreační areály s.r.o. (tzv. SARA), stejně jako náměstek D. Marek ze STAN, Zdeněk Tůma za ODS (též jednatel Lesů města Mladá Boleslav s.r.o.), a Přemysl Sezemský za ČSSD. Členy dozorčí rady sportovní společnosti jsou též kandidáti ve volbách za ODS, ANO, ČSSD, avšak i za TOP09, a vedoucí stavebního odboru Bohuslav Devátý. Náměstci a vedoucí odborů úřadu jsou též členové hodnotících komisí při výběrových řízeních, mají tedy zásadní vliv na průběh a cenu stavebních zakázek.

To jasně ukazuje na provázanost vazeb mezi politikou, veřejnou správou a podnikáním v režii města. Je zjevné, že loajalita vůči radnici se konkrétním lidem vyplácí měřitelnými objemy peněz z veřejného rozpočtu, kompletní soupis odměn najdete v článku Odměny vedoucích úředníků, politiků a jednatelů městských firem v Mladé Boleslavi . Pak není překvapivé, proč je výhodné v politickém slepenci spolupracovat než upozorňovat na nedostatky v řízení našeho města. V tomto uskupení není cílem nízká cena zakázek, ale udržení vysokých cen, aby více zbylo na loajální členy politických stran.

Kdo dosud neměl příležitost řešit své osobní strasti s radnicí, může si gratulovat. Je tu však rostoucí počet nespokojených obyvatel, kteří žádají větší odpovědnost nejen při hospodaření s veřejnými prostředky a majetkem, ale i při řešení dalších problémů. Zmiňme opakující se stížnosti na nezájem radnice spolupracovat s občany, naslouchat jim a řešit to, co je v místě bydliště trápí – chátrající parky a nepořádek, rozbité ulice či kanalizace, bezdomovectví a drogy, nedostatek levných bytů, parkování, doprava včetně MHD a spousta dalších… Opravdu za své vysoké odměny dělají naši politici dost pro občany města? Hospodaří s rozpočtem města dle zájmu široké veřejnosti a do všech částí města rovnoměrně?