26. 4. 2022

V pondělí 25. dubna 2022 proběhlo krajské i městské zastupitelstvo v Mladé Boleslavi. Na kraji byla v souvislosti s řešením ukrajinské krize vyzdvihnuta pomoc boleslavské organizace LUMA MB, která pomáhá lidem v krizi, dlouhodobě Čechům i cizincům zajišťuje humanitární pomoc a sociální služby. Boleslavské zastupitelstvo však již po několikáté neodsouhlasilo ani minimální příspěvek na úhradu těchto služeb. Proč se město mstí sociální organizaci?

Krajské zastupitelstvo zahájilo projednáním informací o řešení uprchlické krize, kdy paní hejtmanka Pecková děkovala organizacím LUMA MB a Romodrom za humanitární práci s uprchlíky z Ukrajiny. Záznam s mnoha podrobnostmi k této věci včetně poděkování je možné shlédnout ze záznamu. Informace k situaci v Mladé Boleslavi jsou okolo času 3:57:00. Za Mladou Boleslav hlasují v krajském zastupitelstvu 4 zastupitelé – Jana Krumpholcová (Zelení/Spojenci pro Středočeský kraj), Daniel Marek (STAN), František Petrtýl a Jiří Bouška (oba za ANO). Ti se účastnili také odpoledního jednání zastupitelstva Mladé Boleslavi, kde však každý plní jinou roli – koaličními náměstky na boleslavské radnici jsou D. Marek a J. Bouška, opozici zastupuje J. Krumpholcová. Přesto pro finanční podporu z městského rozpočtu Mladé Boleslavi hlasovala jen opozice, z koaličních zastupitelů ani jediný. Nikdo z ODS, ANO, STAN ani ČSSD pro příspěvek pro LUMA MB nehlasoval.

Jak se ukazuje, koalice zůstává loajální primátorovu přání, aby LUMA MB nedostala jedinou korunu, dokud městu vládne Raduan Nwelati. Jako primátor je nadřízený řediteli městské policie, jejíž dva strážníci již pátým rokem čekají na rozsudek za týrání bezdomovců. Týrané bezdomovce městskými policisty obhajovala u soudu právě organizace LUMA MB. Do té doby byla podporovaná městem až 100 tisíci ročně, od počátku soudního řízení s městskými policisty je to však čistá nula.

Kauza týraných bezdomovců z Mladé Boleslavi městskými strážníky M. Roučkem a J. Bělským (alias Čuk a Gek) zaujala celostátní média, která se tématu věnovala od konce roku 2017. Pro příklad:

Jak se uvádí např. v článku A2larmu Nwelatiho nulová tolerance až na krev, „primátor Nwelati dva dny před hlavním líčením vyznamenal Martina Roučku za deset let „věrné služby“ městu, za což si později vysloužil kritiku soudu. Ukázalo se také, že město dokonce obviněným strážníkům zaplatilo náklady na obhajobu.“  To vše se odehrálo koncem roku 2017, a v následujícím roce proběhly v obvodu Mladá Boleslav komunální a senátní volby. V nich Raduan Nwelati kandidoval s otevřeně xenofobními hesly a příslibem nulové tolerance cizinců namísto toho, aby řešil příčiny špatné situace zahraničních dělníků a snažil se zkvalitnit sociální služby. Na billboardech sliboval „nulovou toleranci cizincům, kteří nedodržují naše zákony“ a žádal o hlasy na radnici i do senátu. Do obou funkcí byl skutečně zvolen. Tím upevnil svou pozici nejen v Boleslavi, ale i celostátně. Avšak jak plyne z video rozhovoru s bezdomovcem ve stejném článku, týrání začalo už za předchozího primátora Svatopluka Kvaizara, tedy před prvním zvolením Nwelatiho před 20 lety. Ukazuje se tak, že koaliční partnerství má v Mladé Boleslavi poněkud temnou stránku.

I kdyby paměť ztratili úplně všichni, svědomí máme každý jen jedno.