30. 3. 2022

„Během covidové pandemie se stal mnohem izolovanějším od mnoha informačních kanálů. Dnes je více paranoidní a samotářský, odstřihl se od mnoha lidí, s nimiž byl v kontaktu a kteří byli jeho informátory.“ Citace pochází z rozhovoru s ruským nezávislým novinářem Michailem Zygarem, popisujícím fungování tamních elit v čele s ruským prezidentem. Ne nadarmo je ve vyspělých zemích pravidlem kandidovat pouze 2x za sebou na stejný mandát nebo tzv. rotovat na jiné pozice v rámci firmy. Dlouholeté udržování stejné funkce totiž vede mmj. ke ztrátě soudnosti a nebezpečnému prorůstání vazeb až v korupci. Během posledních let se projevuje neblahý vliv dlouhodobého působení stále stejných osobností v čele místní radnice, které takřka spěje k autoritářství.

Cituji slova autora e-mailu, který jsem k situaci v Mladé Boleslavi obdržela:

„Dobře ukázala fungování radnice situace, kdy se zastavovala MHD v době koronáče. I navenek bylo jasně vidět, že o tomto nerozhodlo ani zastupitelstvo, ani rada města. Rozhodl jediný člověk. Chápu, že pokud někdo vlastní svoji firmu, že řadu rozhodnutí činí sám. Jako vlastník má na to právo. Ale všechna rozhodnutí města by měla pocházet od zastupitelstva, případně rady… a měl by o tom existovat záznam. Dále: město sice zastavilo MHD, ale organizovalo svozy – na které najalo externí firmu. A zase: kdo o tom rozhodl? Já bych si také přál, aby město šlo jiným směrem. Ale bohužel jsem skeptický. Když si srovnám seznamy zastupitelů – aktuální se starým 20 let, najdu tam 1/3 shodných jmen. Všichni jsou zde tak provázaní, že rozbít tuto síť je nadlidský úkol. Babiš byl u moci nějakých 8 let. Lidi ve vedení města jsou ve funkcích mnohem déle. Tudíž mnohem hlubší kořeny, které bude mnohem složitější rozmlátit.“ 

Dochází už k absurdním situacím, kdy primátor ruší smluvené jednání, až když mu člověk stojí za dveřmi, dokumenty chodí do karantény, zastavil se i chod radnice, fungují jen ty vazby, které si sám vybere. A to navzdory kompetencím úředníků a např. jednatelů městských firem, kteří mají veškeré nástroje k řízení, přesto jim politická vůle brání v řádné činnosti. Zákon odděluje politickou moc, tedy samosprávu od státní správy, v našem městě je však takřka každý detail v kompetenci primátora města. Z daní jsou tak placeny zástupy lidí, kteří sice zastávají své pozice, avšak reálně nedosáhnou ničeho, co neposvětí primátor sám. O odměnách politiků, úředníků a jednatelů jsme psali zde.

Celá třetina zastupitelstva v roce 2022 jsou stejná jména jako po volbách v roce 2006. Zásadní obměna ve vedení města se neodehrála… Kdo není v zastupitelstvu, může mít dosud jinou funkci – p. Zdeněk Tůma je jednatelem městské společnosti Lesy města Mladá Boleslav s.r.o.:

Existují pouze dvě zásadní možnosti, jak tuto situaci změnit – buď vnitřním rozkladem systému kvůli fatální neschopnosti, nebo demokratickými volbami, kdy vyhraje někdo jiný než posledních čtvero voleb. Obávám se, že systém posluhovačů je natolik pevný, že rozhodnout o dalším vývoji města mohou pouze voliči, tedy Vy osobně.

Jana Krumpholcová, zastupitelka města Mladá Boleslav