27. 2. 2022

Ačkoliv primátor tradičně obhajuje zpožděné schvalování rozpočtu přesnějším výpočtem příjmů, zapomíná však zmiňovat závažné komplikace, které rozpočtové provizorium přináší. Za 16 let působení v pozici starosty města zná nejlépe veškeré vlivy, navíc při běžném rozpočtu ve výši 1 500 milionů (!) Kč jsou rozdíly v příjmech během let takřka zanedbatelné. Nevím o žádné obci nebo kraji, kde by rozpočet chyběl počátkem roku pravidelně tolikrát za sebou, jako v Mladé Boleslavi. Nejspíš to bude tím, že většina politiků považuje rozpočtové provizorium za neodpovědné, neboť tento postup může komplikovat dlouhodobé projekty, fungování organizací i případné čerpání dotací z evropských fondů.

Z usnesení rady města to může působit, že jediné důležité projekty jsou toky z městského rozpočtu do soukromých firem, napojených zejména na ODS. Jak jinak si vysvětlit přesuny peněz, kdy 1,2 milionu Kč na opravu opěrných zdí bylo přesunuto do již předraženého adventního trhu, natož když dalších 1,15 milionu jde namísto do studie rekonstrukce zimního stadionu na čištění města?!

Jen za čištění ulic a zimní údržbu město platí Compagu bezmála 50 (!!) milionů ročně, ačkoliv ve větší Jihlavě nebo v Opavě jde z rozpočtu za stejnou službu jen 15 až 17 milionů. Neobhajitelné navyšování pro Compag nedává smysl, navíc pokud se berou peníze z projektů, které slouží široké veřejnosti. Současné vedení města se nezasadilo o opravy veřejné kanalizace, chodníků a roky rozpadlých schodišť, vedlejších ulic, nemovitostí v majetku města, natož aby se nás snažilo ohromit nápady na moderní řešení problémů současnosti. Dočkáme se smysluplného rozhodování na radnici alespoň po volbách?

Jana Krumpholcová, zastupitelka města Mladá Boleslav, místopředsedkyně Kontrolního výboru