28. 1. 2022

Společnost Lidl Česká republika v.o.s. chce postavit novou prodejnu v ulici Pražská v příměstské části Bezděčín u Mladé Boleslavi, v ochranném pásmu letiště, kde se navíc vyskytuje zákonem chráněný sysel obecný. Nová prodejna Billa však vznikla nedaleko, jako součást poměrně masivní bytové výstavby v ulici Mileny Hážové na Dubcích. Proč se k sporné stavbě Lidlu nebyl schopen vyjádřit boleslavský úřad?

Kompletní záměr je zveřejněn na portálu Cenia se všemi příslušnými dokumenty ke stavbě. Předmětem záměru společnosti Lidl je výstavba maloobchodní prodejny potravin včetně doplňkového nepotravinového zboží. Navržený objekt je svým charakterem jednopodlažní prodejní hala s vloženým částečným technickým podlažím. Pro realizaci záměru je nutno vyjmout pozemky ze ZPF s třídou ochrany č. IV. na celkové ploše přes 8400 m2. Záměr zasahuje do ochranného pásma zvláště chráněného území přírodní památky Bezděčín, kde se vyskytuje kriticky ohrožený druh sysel obecný (Spermophilus citellus).

Již v září 2021 vydala Rada kraje toto usnesení: Středočeský kraj nesouhlasí se záměrem EIA „Novostavba prodejny Lidl v Mladé Boleslavi, ul. Pražská“ a navrhuje jeho další posouzení dle zákona 100/2001 Sb., z důvodu, že záměr zasahuje do ochranného pásma přírodní památky Bezděčín, kde je předmětem ochrany kriticky ohrožený sysel obecný. Ochranné pásmo, dle zákona o ochraně přírody a krajiny, slouží k zabezpečení zvláště chráněného území před rušivými vlivy z okolí, tedy k eliminaci okolních, negativních vlivů na předmět ochrany zvláště chráněného území a je tedy nutné zažádat orgán ochrany přírody o souhlas dle § 37, odst. 2, zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

Dosud nebylo doručeno příslušným orgánům vyjádření boleslavského magistrátu, ačkoliv Krajský úřad Středočeského kraje se vyjádřil jasně: Realizace záměru je v předložené podobě, na základě podaného oznámení, z hlediska zvláště chráněných částí přírody zcela nepřijatelná.

Jak se ke stavbě staví magistrát Mladé Boleslavi? Proč dosud nevydal žádné stanovisko ke stavbě?!

Potřebuje nově postavená Billa konkurenci v ochranné zóně letiště i kriticky ohroženého druhu?

Související články: