27. 1. 2022

Kraj řídí a financuje státní střední školy, tedy gymnázia, odborné školy a učiliště, ale i ty speciální, vyšší odborné školy, ZUŠ a dětské domovy. Mateřské a základní školy však obhospodařuje město. Během posledních let jsem navštívila několik z místních organizací různých úrovní a seznámila se s jejich problémy i fungováním. Cítím se tedy poctěna předsedat krajskému Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, a přímo tak ovlivňovat dění.

Ve výboru např. připravujeme školení pro členy školských rad krajských středních škol ve spolupráci s experty, nově podpoříme projekty volnočasových aktivit, a spějeme k prvnímu návrhu tzv. optimalizace středních škol v našem kraji. Ukázalo se totiž, že některé střední školy (bohužel i jiný krajský majetek) jsou po vládě ANO, ČSSD a KSČM v děsivě zanedbaném stavu, neboť dlouhodobě se o majetek nikdo řádně nestaral. Díky výjezdnímu zasedání se ukázalo, že střecha střední školy je natolik zchátralá, až voda protekla do patra a zničila jej, ačkoliv o patro níž se nachází nejmodernější IT vybavení z evropských dotací. V Mladé Boleslavi velmi podobná situace trvá dlouhé roky (nejen) v některých mateřských školách (Sluníčko, Laurinka) – na městě i na kraji případy spojuje nezájem investovat do veřejného majetku.

Předchozí vedení kraje nám zanechalo spoustu problémů, včetně zanedbaných středních škol.

Proces rušení středních škol v našem kraji není politicky příjemný – za každou školou jsou pedagogové a žáci se svými rodinami, kteří si danou školu z určitých důvodů vybrali. Vždy se velmi podrobně seznamujeme a objektivně posuzujeme každý případ, přesto dostáváme protestní dopisy či petice za zachování školy i navzdory rozhovorům, které se zástupci instituce i veřejností vedeme. Uvědomujeme si, že zvýšení kvality vzdělání znamená vyšší a smysluplné investice do škol.

V tomto ohledu chci podtrhnout velmi pozitivní zkušenost z jednání členů krajského výboru napříč politickým spektrem, které vždy nakonec vede k dohodě. Oproti minulému vedení kraje máme dostatek odvahy čelit problémům a odpovědně je řešit. Jak lze po více než roce prokázat, i těžká rozhodnutí nakonec vedla ke zlepšení na konkrétních školách. Kéž tedy podobnou odvahu najde také nové vedení Mladé Boleslavi po podzimních volbách, aby se zlepšil stav majetku ve vlastnictví našeho města.