1. 1. 2022

Žádná revoluce nepřináší změny ze dne na den, ostatně i kolem Covidu jsme během posledních dvou let zažili velké zvraty. Čemu v tomto roce bude nutné věnovat energii a pozornost?

  • Obnovení důvěry ve stát, politiku, radnici – po letech arogance a opomíjení palčivých problémů nebude snadné vrátit radnici i společnosti stabilitu. Jsme přehlceni často rozporuplnými informacemi a mnozí se ztrácí v tom, čemu věřit. Potřebujeme se učit lépe rozlišovat mezi informacemi, chápat souvislosti a orientovat se v právech svých i těch druhých.
  • Ekonomika, zaměstnanost, energetika – dopady posledních let zatím nejsou jasné, nejspíše však můžeme čekat zdražování, propouštění a nejistotu u značné části populace. Bude potřeba být připraven na nenadálé situace a nutnost šetřit, měnit práci, učit se novým věcem. V domácnostech i na radnici: už žádné rozmařilé rozhazování, ale účelné hospodaření.
  • Sociální problémy – roste počet chudých, nervózních, nemocných, kteří se bez pomoci té druhé poloviny populace neobejdou. Spolupráce přináší přínosy pro obě strany!
  • Zdravotnictví, školství, sociální sféra – vyčerpaní a frustrovaní lidé potřebují nejen naději na lepší časy, ale především musí nabrat síly, vzít si dovolenou a někdy raději úplně změnit obor. Vyhořelých lidí z dlouhodobě náročné práce je v těchto oborech bohužel hodně, Covid navíc umocnil zoufalou situaci. Peníze nejsou všechno, ale spravedlivé odměny jsou nezbytné pro fungování celého systému. Každý je důležitý!
  • Klima a rozmary počasí – extrémy mohou vyžadovat nečekané investice a chytrá řešení. Spolupráce je nezbytná.