15. 12. 2021

Práce i volný čas mnoha z nás obnáší častý a osobní kontakt s lidmi, navzdory nepříjemným komplikacím v posledních dvou letech. Svět kolem se rychle mění před očima, špatné zprávy se na nás neustále valí z médií i od přátel, pokud je cíleně nezastavujeme. Skoro to vypadá, že zachovat si zdravý rozum (natož fyzické i duševní zdraví) není v současných podmínkách ani možné. Opak je ale pravdou – jen my sami se můžeme rozhodnout, že nepříjemným tlakům nebudeme podléhat, najdeme užitečný smysl pro další dny, týdny a měsíce, obklopíme se lidmi, s kterými je nám dobře, i kdyby ta blízkost měla být alespoň virtuální. To za sebe může udělat kdokoliv z nás bez ohledu na to, jak těžké jsou vnější okolnosti.

Konec roku je za dveřmi, a s tím i čas, kdy se máme cítit sblíženi s druhými, máme mnohá očekávání, ať již hmotná a někdy existenční. Někdy si jen přejeme uspokojit své touhy po normálnosti, obyčejné lidské vřelosti a sounáležitosti. Přibývá však těch, kdo se ocitají v různých problémech od zdravotních po finanční. Někomu ke konci roku chybí vnitřní síla a potřebuje si pouze odpočinout od běžných starostí. Jiný se trápí nad nedostatkem prostředků pro zvladatelné živobytí, další řeší dramatické životní zkoušky, kdy potřebuje pomoc druhých. Máme odlišné problémy a zkušenosti, přesto sdílíme společný prostor, kde nechybí příležitost se potkávat a hledat možnosti řešení.

Chtěla bych Vás touto cestou vyzvat, abyste nepodléhali škodlivému strachu, ale naopak konec roku využili k hledání cest, jak překonat náročné období v co nejlepší psychické a fyzické kondici. Recepty na spokojenost bohužel televize tak často neposkytují, zato mnoho moudrých doporučení najdete v textech či videích. Dnešní doba naštěstí skýtá možnosti, o kterých se předchozím generacím nesnilo. Díky internetu a moderním technologiím se můžeme spojit takřka s kýmkoliv. Můžeme tak najít cestu k sdílení příjemných okamžiků i způsob, jak se učit novým věcem a předávat si zkušenosti nejen v rámci českých kontaktů, ale i napříč světem. Co nejčastěji si užívejme radost z pobytu na čerstvém vzduchu v krásné přírodě – okysličí náš vyčerpaný mozek a pohyb rozpumpuje srdce, které nás udržuje při životě. A pokud absolvujeme tento prožitek s někým dalším, naše srdce bude oblaženo dvojnásob. Nebyl nám dán dar smyslů, abychom je zapomněli využívat. Pokusme se proto naše smysly co nejintenzivněji zaměstnat. Jak praví moudré rčení, „sdílená radost, dvojnásobná radost, sdílená žalost, poloviční žalost“. Nebuďme na žádné strasti sami, vyhledávejme pomoc a rady tam, kde se nám dveře otevřou. I z malých pokroků se radujme, neb nás vedou k důležitému cíli. A kdo má na rozdávání, věřte, že za vaše dary či užitečné věci můžete i na vlastní kůži ucítit vděk a radost druhých. Kolem nás přibývá lidí, kteří Vaše povšimnutí ocení.