8. 11. 2021

V pondělí 8.listopadu proběhla po velmi dlouhé době tisková konference, čímž zjevně byla zahájena volební kampaň pro komunální volby 2022. Začínáme být svědky skoro až fascinující aktivity po mnohaměsíčním útlumu radnice, kdy ožívají nenaplněné sliby.

Vytvoření poradního sboru primátora pro prevenci a bezpečnost muselo leckoho až pobavit, neboť široká koalice ODS, ANO, STAN a ČSSD má k dispozici odbornou bezpečnostní komisi při radě města s placeným předsedou, místopředsedou a členy, dále celý odbor bezpečnosti a prevence kriminality s 5 úředníky magistrátu, primátorovi je také podřízena městská policie. Tyto odborníky mají primátor a radní již třetím rokem k ruce, přičemž v čele města stojí R. Nwelati již 15 let. Situaci příliš dobře zná a veškeré informace, analýzy, kompetentní spolupracovníky a jiné má plně ke svému rozhodování. Jen pro připomenutí zmiňme pár starých volebních slibů z pera ODS: zavedení parkovacího systému, odpady zdarma, rekonstrukce domu kultury, přestavba hlavního nádraží, výstavba městských (tj. cenově dostupných) bytů, rozšíření Štěpánky nad bazén, chytré zastávky MHD atd. Sice se podařilo zajistit dlouho slibovaný psí útulek i více cyklostezek, ovšem za doslova astronomické ceny, které nemají konkurenci v celé ČR.

Co však ve skutečnosti zůstane po současné městské vládě za průšvihy? Především otřesená důvěra voličů v přijatelnou politiku města, založenou na zájmu o občany a co nejlepší rozvoj za spravedlivou cenu. Vzhledem ke korupčnímu hospodaření má město hromady nevýhodných a předražených smluv s dodavateli napojenými na konkrétní politiky. Nedůvěra prorostla také celý úřad, takže noví a potřební úředníci i policisté o práci v našem městě nestojí a někteří úředníci neplní řádně své povinnosti (velmi špatným příkladem budiž ochrana životního prostředí). S ohledem na územní rozvoj jsou těžkým břemenem vlastnické vztahy k mnoha nemovitostem. Vzpomeňme třeba na rozpadající se vodárenskou věž nebo machinace s pozemky v různých částech města, nehledě na problematický návrh územního plánu bez dohledného dořešení. Pokřivené soužití s automobilkou přispívá k nekoncepčnímu rozvoji města a narušuje charakter cenných lokalit (viz parkovací dům firmy pod starým městem, bránící pohledu na historickou část města od Čejetic). Mohli bychom dlouze pokračovat. Pokud však shrneme situaci stručně – korupční vazby a dlouhodobě nemravné a často i protizákonné jednání politiků, úředníků a dalších odpovědných osob dospělo do stavu, kdy udělat ten skutečný pořádek bude vyžadovat nejen velkou odvahu, ale i schopné a kompetentní týmy odborníků. Budou vůbec o změnu mladoboleslavští občané stát?!