15. 10. 2021

Během covidu až do poloviny října 2021 neměly komise a výbory města možnost setkávat se, ačkoliv všichni členové pobírají pravidelnou finanční odměnu za „spolupráci“. Je pozoruhodné, že jakmile skončily volby (a covid opět začal vykazovat vyšší počty nakažených), osobní jednání jsou znovu obnovena – na jak dlouho?! Nelze však pozorovat jakékoliv nadšení z možnosti pokračovat v důležitých akcích, bavit se nad zajímavými návrhy projektů či o atraktivním vývoji našeho města. Naopak těžko najdeme jakýkoliv zájem na straně radnice. Problémy se začínají řešit, až když se jimi zaobírá třeba kriminální policie nebo celostátní média.

Dozvídáme se tak z několika zdrojů, že policie prověřuje navezení suti, zeminy a odpadního materiálu do míst, kde se u letiště vyskytuje kolonie zákonem chráněných syslů obecných. Policie zjišťuje, zda se stal trestný čin a kdo je za to odpovědný. Mělo by nás proto zajímat, zda i magistrát dodržoval své povinnosti a zda jednal dle zákona?

 

K navážení zeminy do lokality chráněného sysla docházelo ještě v říjnu.

Druhým prošetřovaným případem je péče o lesík na Sahaře, zda městská firma Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. s jednatelem Zdeňkem Tůmou postupovala protiprávně při ochraně životního prostředí. Fascinující je drzost jednatele firmy, který se nechává zapírat a zastupující právník zadržuje informace vyžadované dle zákona. Pro připomenutí uveďme, že z našich daní jsou placeny externí právní služby ve výši skoro milion korun ročně, přičemž jde o peníze z městského rozpočtu na další služby související s činností firmy Lesy města Mladá Boleslav s.r.o.. Jiní právníci jsou však zaměstnanými úředníky magistrátu s tabulkovým platem.

Po téměř roce pokračují těžební práce v lesíku na Sahaře, budou však zachovány funkce lesa nebo si už radnice dočista dělá co chce?

Je pro mnoho z nás s podivem, kam až může dojít arogance radnice. Vedení města svým přístupem dává občanům najevo, jaké jsou jejich skutečné priority a zájmy. Pokud se o svěřený majetek nestarají s citem a odpovědností, jak můžeme čekat, že budou lépe přistupovat k samotným lidem?!

Související články: