14. 10. 2021

Po letech nezájmu ze strany vedení města máme namísto krásných parků parkoviště, poškozené a přestárlé stromy v ulicích i v parcích, mnohde divoce bují plevele a invazivní druhy dřevin. Pokud procházíte dříve malebným parkem Štěpánka, musí Vám být smutno a stydno – mnohé rozpínavé druhy se rozrostly tak, že pohltily většinu parku. Svahy se bortí, ve vykácených částech se rychle šíří nebezpečné a těžko odstranitelné druhy včetně akátu, křídlatky, břečťanu. Ne nadarmo byla schválena novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která na základě evropské legislativy od r. 2020 specifikuje, jak bojovat s invazivními nepůvodními druhy rostlin a živočichů. Ty jsou rizikem pro naše přírodní bohatství, způsobují citelné hospodářské škody a v některých případech ohrožují i lidské zdraví.

Při péči o městský pozemek je za řádnou údržbu odpovědný vlastník či uživatel pozemku, který musí zajistit likvidaci invazivních druhů. Pokud se mu odstranění plevele nedaří, má možnost domluvit se s příslušným orgánem ochrany přírody, který mu může s likvidací pomoci, případně na ni finančně přispět. Za porušování předpisu hrozí pokuty, především za aktivní šíření a porušování dalších zákazů stanovených evropským nařízením. Více informací včetně instrukcí, jak žádat o podporu, lze najít na webu invaznidruhy.nature.cz.

Stěží lze pochopit systém péče o park Štěpánka, když město investuje miliony do nově zpevněných cest s navezeným nadměrným kamením při okraji cest, avšak na pravidelné sekání peníze chybí. Pokud však plevele a vyšší druhy narostly do obřích rozměrů, pracovníky stojí likvidace nejen neskutečné úsilí, ale i více času. O zničeném nářadí nemluvě, zejména pokud v přebujelých porostech není urovnán terén a zůstane rozměrné kamení utopeno v zeleni. Však veškeré škody platíme my všichni, ke skutečné odpovědnosti se nikdo hlásit nechce.

Vodou vymleté pěšiny nespravíme navezením nebezpečného kamení obřích rozměrů, o nebezpečí pádu suchých větví či celých stromů nemluvě. Nepořádek mimo hlavní cesty dokresluje obrázek o péči o zelené srdce města…