10. 10. 2021

Volby do poslanecké sněmovny přinesly nejedno překvapení. Čtu výsledky voleb tak, že lidé chtějí hmatatelnější spravedlnost, pochopení ze strany politiků, předvídatelnost a srozumitelnost. Demokraticky byli zvoleni solidní představitelé, zvýšil se podíl žen ve sněmovně, avšak silně zapůsobila i dezinformační a cíleně poškozující kampaň, díky níž má jedna z demokratických stran velmi nízké zastoupení v parlamentu. Podařilo se snížit počet populistů a extrémistů, avšak netušíme, jak budou do dalších voleb postupovat za branami sněmovny. Prokázalo se, že spolupráce má pro voliče větší význam než tříštění sil. Co však říkají výsledky o našem městě?

Z Mladé Boleslavi nás bylo na kandidátkách jen málo, nicméně konečné výsledky potvrdily, že i u nás většina touží po změně. I když průměrná účast voličů za naše město dosahovala kolem 65 % jako v celé ČR, značný rozdíl v účasti je mezi centrem a okrajem města. Účast voličů v příměstských částech dosahovala až k 80 %, v centru podstatně méně.

Jako důležitý závěr pro další období shledávám to, že současné vedení města dostalo výrazný signál o uvažování veřejnosti. Ta si do čela státu vybrala odpovědné lidi, schopné dohodnout se a řešit problémy současnosti. Ve sněmovně sice převládlo konzervativní smýšlení, o to větší výzvy bude muset vládnoucí uskupení překonávat v pohledu na transformaci průmyslu, změny klimatu i sociální rozdíly ve společnosti. V našem městě v důsledku např. výpadků průmyslové výroby můžeme očekávat turbulence nejen na poli zaměstnanosti, ale také bydlení, sociálních problémů a zejména ekonomické dopady na každého z nás. Odpovědní představitelé města by se již teď věnovali scénářům možného vývoje, aby uklidnili nervózní veřejnost, zajistili potřebné služby i finanční zdroje na důležité projekty, které by sloužily občanům, službám a drobným podnikatelům i dalším skupinám společnosti. Díky volebnímu úspěchu demokratických stran je kontrast s místními poměry extrémní. Jednoho dne však ani v Mladé Boleslavi nebude možné řídit město stylem „po nás potopa“.

Jana Krumpholcová, zastupitelka města Mladá Boleslav a Středočeského kraje za Zelené