6. 9. 2021

Návrh obchvatu dálnice dostatečně neřešil ochranu životního prostředí a občanů z okolí, avšak díky skvělé spolupráci aktivních lidí musí být EIA dopracována.

ČSOP Klenice uspěla u Ministerstva životního prostředí s odvoláním proti záměru stavby obchvatu D10 mezi Bezděčínem a Kosmonosy, který se řešil bez posouzení procesem EIA. MŽP zrušilo rozhodnutí krajského úřadu a věc se bude znovu projednávat snad s větším ohledem na ochranu přírody, klimatu i občanů z okolí nové spojnice. Snad stávající vedení kraje, jehož jsou i Zelení součástí, bude nadále naslouchat odborníkům i dotčeným občanům.

Problematické řešení nedostatků v našem městě ze strany radnice, mizivá komunikace a neuspokojivá informovanost spěje k efektivnější spolupráci samotných občanů. Rostou nezávislé informační zdroje jako média nebo skupiny na sociálních sítích (zejména na facebooku, např. profil Žijeme v Bolce, Dopravní situace na Mladoboleslavsku (nehody, uzavírky, hlídky atd.), Mladá Boleslav.cz), kde je možné rychle získat aktuální informace či zpětnou vazbu i pomoc. Mezi námi jsou zdatní odborníci a často se tvoří funkční skupiny lidí se záměrem vyřešit nějakou situaci nebo něco zlepšit.

Mladá Boleslav může být skvělým a bezpečným místem k životu, pokud na radnici budou pracovat odpovědní lidé s cílem dobré práce pro širokou veřejnost.