31. 8. 2021

Město má zákonnou povinnost starat se o majetek jako řádný hospodář, takže občané si oprávněně stěžují na mnohá zanedbání. Je vedení města i magistrátu neschopno plnit své povinnosti?!

Místní dosud čekají třeba na opravu schodů z Jaselské do Tovačovského ulice, kterou vedoucí Odboru stavebního a rozvoje města, p. Bohuslav Devátý, písemně slíbil zahrnout do rozpočtu již na rok 2017. Občané Kolonky či u Kominických schodů dlouhé roky vyžadují opravu nefunkční kanalizace, kvůli níž mají podmáčené domy a jejich soukromý majetek je tak zásadně poškozován. Při péči o chodníky bohatě placená firma Compag používá bez varování totální herbicidy, jejichž jedovatý účinek působí i v sousedících zahrádkách, škodí tlapkám psů na vycházkách a znečišťuje vodní zdroje, o porušování bezpečnosti práce pracovníků Compagu bez ochranných pomůcek nemluvě. Při obchůzkách městem mě přímo šokuje stav městského majetku, např. chodníku v Olbrachtově ulici, kde se pohybují senioři z vedlejších domovů. Občané ztrácejí nervy při přepravě městem, kdy se kvůli špatně plánovaným opravám zásadně komplikuje doprava. Ráda bych viděla lepší komunikaci nejen o opravách silnic, ale i třeba o odstávce veřejného vodovodu tam, kde bydlí lidé a kde po dlouhodobé pauze znovu otevřely provozy a služby závislé na vodě. Jak mi volala obyvatelka města, provozující kadeřnictví, je nadmíru nepříjemné obsluhovat zákaznice, když vám bez předchozího upozornění nečekaně vypnou na půlden vodu, a další den znovu… Jde o nastavení vnitřních pravidel a odpovědnosti za jednotlivé kroky, aby občané informace dostali včas a mohli se na situaci připravit nebo naplánovat dovolenou. Vrcholem je však zanedbaná péče o suché stromy, které každým dnem ohrožují životy kolemjdoucích! Jako místopředsedkyně Kontrolního výboru města mohu na základě získaných poznatků konstatovat, že primátor cíleně brání řešení závažných a život i majetek ohrožujících problémů v našem městě, a vědomě porušuje zákony a předpisy. Je děsivé, že situaci nechává dojít příliš daleko, čímž potvrzuje svůj nezájem o naše město a své občany. Odpovědné by bylo post starosty přenechat nástupci (koneckonců náměstků má současný starosta nejvíc v historii města) a věnovat se jen senátní funkci, pokud zjevně na obě role nestačí. Běžně si starostové obcí dávají pozor na smysluplná opatření a dobrou komunikaci s veřejností, a je nemyslitelné, aby se občanům vyhýbali, jako se to děje v Mladé Boleslavi.

Uvědomuji si, jak je situace pro občany našeho města složitá, pokud se nemohou domoci nápravy ze strany radnice. Přesto je nezbytné pro úspěšné řešení nepříjemných situací využívat zákonů a příslušných předpisů k dané problematice, neboť na žádosti a stížnosti musí radnice ze zákona reagovat. Nejčastěji je smysluplné vycházet ze zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím a řídit se pokyny např. poradny Frank Bold, která má skvělý manuál na svých webových stránkách.

Jana Krumpholcová, zastupitelka města Mladá Boleslav i Středočeského kraje za Zelené