18. 8. 2021

Po červencovém jednání Výboru pro spolupráci se Škoda Auto a.s. a Okresní hospodářskou komorou zelená zastupitelka Jana Krumpholcová nastínila členům zajímavé možnosti využití prázdného objektu Koliba v lesoparku Štěpánka.

Ačkoliv v návrhu územního plánu jsou primátorem navrženy megalomanské lázně, tento bývalý hotel s restaurací má vhodné prostory pro mnohé lákavé aktivity. Je skvělé, že město i automobilka podporují školy v jejich rozvoji a smysluplných projektech, i nadále však chybí dílny a prostory pro kroužky, místo pro zahradničení i podmínky pro kreativní tvoření. Jako venkovní atrakce pro mládež může sloužit lezecká stěna nebo lanový park. Vnitřní prostory s vnějšími se hodí pro rukodělné a kreativní dílny – stačí mít k dispozici různé materiály (kartonové krabice, roury, dřevo, kámen, cihly, ale i plastové předměty atd.) a případně nářadí, rázem se místo stane oblíbeným pro tvorbu jednotlivců nebo pro společný čas několika generací. Hitem bývají blátivé kuchyně a výroba drobností z přírodních materiálů, terénní nerovnost areálu Koliby nabízí i využití velkých skluzavek či kuličkodrah. Jinde se osvědčila třeba kočičí kavárna nebo pár kusů zakrslých druhů koz či ovcí pro potěšení hostů. Inspirací může být např. Ekopark Liberechřiště ve Wales či hraní v dešti:

Jana Krumpholcová věří, že občané a návštěvníci města by takové prostředí uvítali a místo by si rychle našlo příznivce. Nabízí pomocnou ruku při hledání optimálního řešení dalšího využití objektu Koliby nejen ve výboru, ale s kýmkoliv, kdo o to bude stát.