2. 7. 2021

Mnozí z nás před letními prázdninami pociťovali vyčerpání, psychickou únavu a nedostatek energie pro činnosti, kterým jsme věnovali za poslední rok nebývalé úsilí. Pro mě to byl rok mnoha nových zkušeností a poznávání, ale i smysluplné práce s příjemnými lidmi!

Těší mě mnohé – zpětná vazba mých žáků a velmi dobré vztahy s personálem střední školy, avšak i pozitivní zkušenosti z jednání s občany i důležitými lidmi (nejen) našeho kraje. Vše je pouze o lidech a je vskutku příjemné pracovat s těmi, kteří jsou spolupráci nakloněni. Vážím si otevřenosti a upřímnosti, byť nemusí vždy jít jen o pozitivní situace. O to cennější je, když se dotyčný k chybám staví čelem a dokáže důstojně řešit nápravu. Při práci s lidmi je důležitá vzájemná tolerance a respekt, nicméně musí zůstat zachovány jasně nastavené hranice spolupráce. Férový přístup, empatie i smysl pro spravedlnost jsou možná v počátcích vnímány skepticky, ale časem se vynaložená energie vrací s pozitivní zpětnou vazbou.

Máme za sebou velmi těžký rok, a před sebou obrovské nejistoty – jak vše zvládneme překonat a co budeme muset obětovat. Přála bych si, aby letní měsíce znamenaly zasloužené zklidnění pro každého z nás a co nejlepší přípravu k překonání potíží, které v mnoha oblastech očekáváme. Pro úspěšné zvládnutí bude nutná spolupráce odborníků, politiků i veřejnosti, tedy každého jednoho z nás, abychom ty nejzranitelnější dokázali ochránit a naše zem se opět postavila na pevné nohy. Jistě nám někteří zase začnou slibovat zázraky a rychlá řešení, avšak ta nejlepší řešení nejsou ani rychlá, ani jednoduchá. Naopak vyžadují trpělivost, vůli vysvětlovat a často i značné úsilí a peníze. Do dalších let po covidové éře bude potřeba odpovědných politiků s odvahou čelit dotazům občanů a ochotou objasňovat další kroky. Za takový přístup mohou od nás čekat důvěru a podporu.

S úctou Vaše

Jana Krumpholcová