16. 5. 2021

V polovině května proběhlo mé setkání se zájemci z městské části Čejetice. Dříve klidné místo pro rodinný život má i své temné stránky. V této lokalitě dochází k masivní výstavbě, což zvyšuje dopravní zátěž, produkci odpadů i pnutí mezi lidmi, umocněné nervozitou z dlouhodobé izolace v pandemii, nulovou komunikací ze strany radnice o budoucnosti Čejetic i obavami z rozšiřování hřbitova.

V této městské části bydlí několik zastupitelů a vlivných osob, je tedy k podivu, že tu nepanuje všeobecná spokojenost. Někdy stačí drobnosti – pokud se chystá oprava na centrální silnici, stačilo by s předstihem informovat místní např. skrze zástupce v Komisi pro příměstské části nebo jinou efektivní formou – když lze umístit cedule při čištění ulic, podobný přístup by jistě šlo zavést i před počátkem oprav ulic ve městě. Pokud obyvatelé žádají koše či kontejnery na odpady, stačí je doplnit. Když chtějí vědět, jak to bude se hřbitovem, bylo by vhodné vyložit karty a seznámit občany s plány na rozvoj města. A tak bychom mohli pokračovat…

Bohužel radnice se uzavřela hradbou mlčení a politické špičky města ztratily zájem zabývat se jinými než soukromými záležitostmi. Úspěšní politici bývají oblíbení lidé s chutí vylepšovat své okolí, v našem městě však pozorujeme ničivý úpadek. Před pádem nezachrání primátora ani senátní funkce, nebylo by tedy lepší vzdát se funkce primátora, aby město konečně mohlo začít normálně fungovat? Nevyhovuje však současný stav i potenciálním nástupcům, neboť by se mohlo ukázat, že by nebyli o nic úspěšnější? A nebyl by odchod současných špiček nakonec největší problém pro ty, kterým tito politici nechávají odklánět z veřejných peněz tučné částky?

Jana Krumpholcová