7. 5. 2021

Dubnové jednání zastupitelstva proběhlo bez přítomnosti primátora (a dalších 5 zastupitelů), a navštívilo jej několik občanů s dotazy. Navrhla jsem proto, aby dostali přednost před samotným projednáváním bodů programu našeho zasedání. Hlasování zřejmě neproběhlo podle předem připraveného scénáře, kde by se zástupci koalice sladili v jednotný postoj. Každý z 27 přítomných zjevně hlasoval dle vlastního uvážení, takže někteří odsouhlasili můj návrh o předřazení dotazů občanů před jednání: K. Horčička (ČSSD), P. Mašek, S. Najman a J. Starý z ANO/VpMB, T. Suchý z KSČM a můj kolega J. Vedral. Přítomní zástupci STAN a ODS se zdrželi či byli proti, čímž návrh nemohl být přijat pro nedostatečný počet hlasů.

Silně roste nespokojenost s nečinností radnice, tedy politiků i úředníků, o kterých ani většina z nás netuší, zda a na čem za nemalé mzdy pracují – na radnici zaslané dotazy zůstávají nezodpovězeny, a pokud to jde, Boleslaváci zatěžují úřady v okolí, neboť to pro ně znamená rychlejší a příjemnější řízení. Pro zlepšení komunikace mezi občany a radnicí jsem proto navrhla obnovit dříve oblíbenou rubriku Napište na radnici, kterou primátor nechal zrušit po nepřesvědčivém vítězství v komunálních volbách 2018. Tento návrh kromě nás s J. Vedralem podpořili také K. Horčička, Z. Kuhnová a E. Pešková (ODS), P. Mašek a J. Starý (ANO/VpMB), P. Nechanický (STAN), a T. Suchý (KSČM). Ostatní se zdrželi a jeden za ODS byl proti, čímž potvrdili, že většina zastupitelů nechce zlepšit informovanost v našem městě.

Z těchto konkrétních hlasování je patrné, jak většina občany zvolených zastupitelů vnímá starosti místních a nakolik si váží důvěry, kterou v ně Boleslaváci vložili. Zápisy ze zasedání, včetně zvukového záznamu a výsledků hlasování, jsou několik dní po události ukládány na webu města, a jsou tak komukoliv k dispozici.