23. 4. 2021

Po roce drastických opatření již mnoho z nás propadá tísni a obavám o budoucnost. Propastně se zvětšují rozdíly mezi příjmovými skupinami, psychický tlak z ekonomických a zdravotních dopadů již mnozí nezvládají. Celá společnost je na pokraji fyzických i psychických sil. Upřímně přiznávám, že ačkoliv sama zásadní problémy nepociťuji, vnímám útrapy jiných a přála bych nám všem, aby političtí představitelé dokázali nastínit srozumitelný plán s přijatelnými podmínkami k životu. To jediné nám může dát uklidnění, jistotu, i důvěru ve státní struktury včetně politiky, zdravotnictví, školství, sociální sféry i podnikání.

Již rok je naše pozornost upřena na jediné: ne/moc. Vnímám to jako nešťastně zvolený „cíl“, resp. téma, neboť signalizuje, že cosi nemáme ve své moci. To v nás vyvolává také obavy či strach, jenže je známo, že člověk vystrašený je snáz ovladatelný. Snad větší úspěchy by přineslo, pokud bychom se od počátku orientovali na ZDRAVÍ. Je v moci každého z nás dělat mnohé pro udržení dobrého zdraví, bez ohledu na věk, příjmy či životní okolnosti. Cesta ke zdraví je o rozhodnutí naslouchat svému tělu, dopřávat mu vitamíny z kvalitního jídla, pohyb na čerstvém vzduchu, sytit i svou mysl a duši – člověk obklopený láskou, přáteli i domácími mazlíčky na tom bývá psychicky lépe než ti, kteří jsou v nechtěné izolaci.

Pobyt na sluníčku a s blízkými lidmi je ten nejlepší zdroj vitamínů i pohody, přesto nám je nekonečné měsíce upírán. Potřebujeme laskavým způsobem ukázat, jak se z toho všeho nezbláznit.

Kvůli zachování duševního a fyzického zdraví objevujeme s rodinou nová místa i zajímavé trasy s úkoly od Všestranného sportovního klubu. Více o trasách a aktivitách na webu klubu. Za zpestření volného času a obětavost členů děkujeme!

Ačkoliv stát v mnohém selhává, vidím kolem sebe obrovské množství dobrých a inspirativních lidí, ochotných pomoci. Zároveň začíná být jasné, že budeme nuceni nespoléhat se na druhé příliš, neboť již ani kvalita lékařské péče není v tomto vážném stavu zaručena. Musíme tedy každý dbát co nejlépe o své zdraví, abychom jakoukoliv cizí pomoc potřebovali co nejméně. Buďme opatrní při všem, co děláme, snažme se dostatečně spát a jíst co nejvíce ovoce a zeleniny, abychom měli stále dostatek energie. Tak budeme odolnější jakémukoliv onemocnění. Nechme se lákat ven jarními paprsky, které nám dělají dobrou náladu, a využijme pohybu na čerstvém vzduchu, mnohem čistším, než kdy býval. Nejzdravější je obyčejná chůze, máme možnost poznávat okolí i nové pohybové aktivity. Najděme si každý den čas na něco příjemného, byť by to byl telefonát s dávným přítelem, kterého jsme dlouho neviděli. Hlavně nezůstávejme na problémy sami, přeci jen máme nyní všichni mnoho společného.

Před lety mě zaujalo doporučení odborníka – na každý problém nahlížet jako na výzvu, která nás učí novým věcem. Vidím každý den kolem sebe, jak moc se učí každý z nás.

Přeji nám všem hodně sil, a těším se na nová setkávání s Vámi!

Jana Krumpholcová

Tel. 734 214 122