22. 3. 2021

Dal jsem si tu práci a vyhledal články z Boleslavského deníku ohledně životního prostředí. Za ty roky se hodně naslibovalo, ale jaká je skutečnost?! Co z těch politických řečí dnes zbylo?

22.11.2013 článek Jak bude vypadat Štěpánka? Úpravy parku začnou na jaře:
„Snažíme se, aby byl zachován přírodní ráz parku. Doplníme zeleň, upravíme a odvodníme cestičky, obnovíme hudební pavilon, od něhož povede naučná cesta nahoru k Veverkovu, tedy k Šámalovým sadům,“ upřesnil primátor Nwelati. REALITA: Zeleně ubývá, doplnily se ubohé tisy, které nikdo neupravuje, proto vypadají jak vypadají.

  • 2.10.2014 Štěpánka v novém: úpravy parku stály osmadvacet milionů
    „Nejen lavičky a zpevněné cesty, ale třeba také nové přírodní schodiště z horní části parku k objektu skautského oddílu, veřejné záchodky, které zapadají do přírodního rázu parku či osvětlený altánek.“ REALITA: Lavičky a vůbec celý inventář začíná hnít, protože je nikdo neudržuje. 
  • „Revitalizace zahrnovala celou řadu dílčích projektů, které na sebe musely navazovat a držet jednotnou linii. Veškeré úpravy musely být velmi citlivé i vzhledem k tomu, že park využívají všechny generace občanů,“ uvedl primátor města Raduan Nwelati. REALITA: Po tom, v jakém zanedbaném a neřešeném  stavu dnes park je, to ani nemá smysl komentovat. 
  • „Tady se trochu sesunul svah, takže tu bude muset být vybudována opěrná zeď. (cesta mezi altánem a krytým bazénem?). Chtěli bychom to udělat v co nejkratším možném termínu,“ vysvětlil v pátek na tiskové konferenci primátor Raduan Nwelati. REALITA: No nejkratší možný termín se trochu protáhnul. Co to je sedm let. Nejsme troškaři.  Kdysi tu bylo kvůli příkrým svahům spousta opěrných zdí. Bohužel léty vzaly za své a víc jak polovina nebyla nikdy obnovena. Taky všude hrozí sesunutí. Jedno místo je podél Vančurovy ulice a druhé pod celou Lesní cestou.

21.11.2014 Daniel Marek: Vedení města musí vyřešit problém s odpady: „Variant řešení je v tuhle chvíli několik, věřím ale, že se podaří najít řešení, které bude ke prospěchu města a lidí, kteří tu žijí. Považuju to za jeden z nejzásadnějších úkolů, které pro příští rok budeme mít.“

6.2.2015 Město bude muset vrátit 180 milionů, co bude s odpadem?  „O vzniku třídírny odpadu (respektive jde o centrum průmyslového zpracování komunálního odpadu) se mluví řadu let, projekt už měl být prakticky ve zkušebním provozu.“

6.1.2017 Michalovickou skládku čeká další zvětšování: „Kapacita skládky v Michalovicích se navýší o 116 240 metrů krychlových, tedy na celkových 1 156 440 metrů krychlových. S tím samozřejmě souvisí i životnost skládky, která by se měla prodloužit přibližně o pět let.“

REALITA: A zase je pokoj. Soudní tahanice je jedna věc a potřeba zpracování odpadu je věc druhá.

4.9.2017 Zavedení parkovacího režimu je stále daleko: „Nový parkovací režim měl být ve městě plošně zaveden 1. října letošního roku. Primátor Raduan Nwelati však odmítá komentovat, kdy se tak skutečně stane. Jisté tedy je, že několikrát odkládaný termín opět nebude dodržen.“ REALITA: Tak teď už mám opravdu pocit, jestli na radnici netrpí prokrastinací?

24.5.2018 Města o svou zeleň pečují. Mnohé jde ale vylepšit: „Podle poslední metodiky Českého statistického úřadu, se řadí Mladá Boleslav, co se podílu zelených ploch týče, hluboko pod republikový průměr. Ten činí u všech obcí a měst v zemi devětačtyřiceti procentní podíl zeleně   – tedy zahrad, luk, sadů, lesů a parků – na celkové ploše obce. V Mladé Boleslavi je ale podle dat, které měl Deník k dispozici, toto číslo méně než poloviční – pouhých 22 procent. Město v tomto roce vynaložilo na údržbu zeleně 37 mil. Korun.“ REALITA: Praha má třeba 56 procent. 22 procent  v MB bylo v roce 2018. To dnes rozhodně neplatí. Stav zeleně se tu jen zhoršuje. A finance? Otázkou je na co? Kolik z toho padne na instalaci truhlíků a následné zalévání? Jak efektivně se nakládá s financemi?

1.2.2019 Park Štěpánka ničí kůrovec: „Přestože jsme se tomuto kroku bránili a hledali jsme jiné varianty, všichni odborníci se shodli na tom, že jedinou cestou, jak se kůrovce zbavit, je napadené stromy co nejdříve vykácet a zlikvidovat. Na Štěpánce se to dotkne 429 stromů, k jejichž vykácení vydal povolení odbor životního prostředí,“ vysvětlil, jaká je situace, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Jde o stromy většího obvodu (80 centimetrů a více), o jejichž pokácení se musí žádat. Dalších padesát stromů takový obvod nemá a ty se mohou skácet rovnou, celkem se tedy jedná asi o 479 stromů. Dřevo je použitelné, v rámci nabídky, kterou nám zpracovávají lesy to vypadá, že by dřevo od nás odkoupili asi za 200 tisíc korun,“ dodal primátor s tím, že by práce měly provádět Lesy města Mladá Boleslav. Cena jen za vykácení se pak odhaduje na 4 až 5 milionů korun.“ REALITA: Není to jen kůrovec, ale jsou to i polomy. Těch stromů, které tu již nejsou, je podstatně víc. A taky při samotném kácení vzaly za své i zbytek keřů a větve zdravých stromů. Lesy města MB, stejná firma zpustošila Saharu. Náhradou se mělo vysadit 150 stromů. To, jestli je pravda, nevím. V tom zuboženém stavu to není vidět. Pravděpodobně se primátor zalekl kritiky, a tak se vysadilo čtyřicet vzrostlých stromů. Náklady na jeden takový jsou obrovské. Navíc všechny duby podél Královské cesty po roce uschly. Dnes tam jsou nové. Osobně si myslím, že to je nesmysl. Prostě se vyčistí určitá plocha a znovu se celá osadí normálními sazenicemi, které se poměrně jednoduše ujmou. Další výhodou je, že si nekonkurují. Vzrostlé stromy mezi těmi, u kterých vzhledem k výšce a koruně hrozí vývrat, je opravdu hloupost. Jeden to už u dětského hřiště schytal.

4.4.2019 Na Štěpánce se přesazuje, první je na řadě okolí hřiště: „Počet nově vysazených dřevin doporučila Komise pro životní prostředí. My jich ovšem vysadíme daleko více, samozřejmě při zachování optimální hustoty porostu,“ doplnil Raduan Nwelati.“

28.1.2020 Ve Štěpánce půjdou k zemi další stromy: „A zase se bude kácet, kolem dvě stě stromů. Pokácené dřeviny město nahradí novými. „Stromy se budou vysazovat podle studie, kterou zpracovávají odborníci, ale pořád se preferuje co nejhojnější výsadba, uvidíme, jaký bude verdikt dendrologů,“ dodala mluvčí. „V zákoně je jasně řečeno, že kácíme-li, tak dochází k ekologické újmě, odborník, který o kácení rozhoduje, musí zvážit velikost ekologické újmy a to jak bude nahrazena,“ uvedla Marcela Klemensová z Arniky, odbornice na ochranu přírody a vedoucí kampaně Zachraňme stromy. Ta dále vysvětlila také právní komentáře, které říkají, že kácí-li se, tak dochází k ekologické újmě, kterou kompenzuje výsadba nových stromů. Ta jí ovšem nejen musí odpovídat, ale plně ji také nahradit. „Pokud pokácíme vzrostlý strom, tak jej těžko nahradíme jedním malým stromkem.“ REALITA: Kolikátá je to už studie? Za posledních 14 let se park dramaticky změnil. Vedu o tom fotodokumentaci. Jeho stav je, až se mi chce říct, katastrofální. Již léta se tam množí lýkohub a ticho po pěšině.

11.2.2020 Vichřice se přehnala Boleslavskem. Ve Štěpánce hrozí extrémní nebezpečí REALITA: Čím víc se kácí a porost je víc otevřený, tím víc dochází k polomům. Začalo to prolézačkou. Obětoval se kus lesa v tom nejméně vhodném místě. Léta se do zbytku zakusuje vítr. A výsledek? Ze stovky stromů jich tam je čtrnáct. A vítr ještě neřekl poslední slovo.

6.10.2020 Na Štěpánce se bude znovu kácet: „Na základě již vydaných platných povolení bude pokáceno 310 dřevin. Dále bude pokáceno zhruba 50 kusů suchých dřevin podlimitních, na které se nevztahuje povolovací povinnost. Kácení opět budou provádět Lesy města Mladá Boleslav,“ uvedl Pavel Šubrt s tiskového oddělení magistrátu. Osobně mohu říci, že letos jsem toho na Štěpánce nachodila opravdu hodně a je neuvěřitelné, jak se stav jednotlivých dřevin měnil; u některých se dál mění před očima. Například na Skalce během jednoho týdne uschlo 7 kusů borovic, a to za jediný týden. Už nyní je jisté, že v příštím roce bude kácení dřevin bohužel pokračovat, jen doufám, že ne v takové míře jako letos.  Ing. Marie Šulitková, vedoucí úseku zeleně.

Ing. Šilutkové si osobně vážím, vím, že ten stav ji trápí. Dodnes nemůžu pochopit, proč? Vypadá to, že si primátor myslí, že toto oddělení „úsek zeleně“ je nesvéprávný?

Na skalce, kde byl borový lesík, jsem ze stromů strhával břečťan. Když jsem  takhle osvobodil asi pět stromů, zadržela mě Městská policie. Na udání jednoho zastupitele. Bylo mi to líto. Ale přesvědčil jsem se aspoň na vlastní kůži, jak neuvěřitelně je ten obal z břečťanu těžký. Jaká je to ohromná masa. Borovice  mají mělké kořeny a musely se dělit s břečťanem o živiny i vodu. Není divu, že to prohrály. Ty, co jsem ošetřil, tam stále jsou. Vím, že má břečťan své kouzlo a že má i ekologický význam. Spočívá v produkci nektaru a plodů, přičemž oboje produkuje v době, kdy ostatních zdrojů plodů, či nektaru je nedostatek. Na druhou stranu mohutný nárůst na stromě může ohrozit jak jeho strukturální pevnost, tak i schopnost fotosyntézy, což povede buď přímo k úhynu nebo k dostatečnému oslabení, které využije případná choroba, či škůdce anebo vítr.  Ale co s tím, když jim je park zasažen celý?

Vidíte? Problémů celá řada a to jsem ještě nejmenoval všechny. Kdy už to Magistrát konečně začne brát vážně? A co Škoda Auto? Za každý vůz jeden strom. To, že se vysadily v Nádražní ulici, je všechno?

Ivan Bohuslav