21. 3. 2021

S příchodem jara se opět masivně šíří informace o vzácné kolonii kriticky ohrožených, a proto chráněných, syslů obecných. Ti se v Mladé Boleslavi vyskytují nejen na Radouči, ale i v rozvojové části města v blízkosti letiště, avšak určené k výstavbě řadových domů. Je zjevné, že odbor životního prostředí podléhá tlaku na výstavbu i tam, kde dříve platila přísná pravidla ochrany přírody a jednotlivých druhů.

Mapa jižní části města ukazuje střet mezi výskytem populace chráněného sysla obecného a záměru rozvoje nové výstavby. Čí zájmy hájí pracovníci odboru životního prostředí boleslavského magistrátu?!

Sysli (a jiná zvířata – veverky, nutrie, kachny…) jsou zajímavou atrakcí našeho města, bohužel ne vždy ve prospěch těchto zvířat. Příspěvky se na facebooku extrémně sdílí a jistě to přispěje i ke zvýšené návštěvnosti některých lokalit města. Jak ale uvádíme níže, zvířatům lidské návštěvy více škodí než pomáhají…

Jeden z komentářů v diskusích na Facebooku:

V současné době je na pozemku u letiště skladovací plocha pro zeminu a stavební materiál (což však bohužel občané využívají také k odložení svého nepořádku). Tento materiál dle úředního rozhodnutí měl být odvezen a firma měla zaplatit pokutu. Stalo se tak?! Je vysoce pravděpodobné, že sysli se zabydleli i v navezeném materiálu a hrozí zahájení stavebních prací řadových domů. Plocha přirozeného výskytu kriticky ohroženého druhu se rozvojem výstavby dramaticky zmenšuje.

           

Již v polovině března byli sysli k vidění na Radouči po svém zimním spánku a občané živě komentují přístup některých spoluobčanů, kteří nedbají informačních tabulí a navzdory zákazům sysly (avšak i nutrie a kachny na Štěpánce) přikrmují. Zvířatům škodí nejen nevhodná potrava od lidí, ale i nadbytek potravy, kterou by si jinak zvířata musela přirozeným způsobem zajistit. Umělé přikrmování vede k přemnožení druhů, vyšší počty zvířat však vyžadují i větší plochy pro zajištění dostatku potravin, což je ale na území města omezeno rozlohou lokalit přirozeného výskytu těchto druhů. Přikrmování a intenzivní výstavba zásadním způsobem negativně ovlivňují existenci vzácných druhů na území města.

Nešťastným spojením rizikových faktorů hrozí vyhynutí populace sysla obecného, pokud se vedení města nepodaří najít přijatelné řešení ochrany jeho populací. Informační tabule jsou na Radouči umístěny, avšak nikdo nekontroluje, že ke krmení nedochází – naopak je krmení oblíbenou kratochvílí návštěvníků parků. Očekáváme také odborný postup úředníků magistrátu vůči ochraně životního prostředí, jak je vyžadována platnými zákony. Doufáme, že výjimečnost našeho města nebude jen v tom, že se tu vyrábí světoznámá auta, ale že tu i nadále budou žít vzácné druhy živočichů a rostlin, za silné podpory místního úřadu.

 

Související články: