20. 2. 2021

Při procházce městem jsem za posledních 14 dní postřehl odstranění 4 stromů pilou a jednoho vývratu, jak se však  město ubrání klimatickým změnám?!

Řešením klimatických podmínek ve městě je podle odborníků zalesňování a zatravňování. Podle nových globálních dat je Praha třináctým nejzelenějším městem světa. Podle indexu pokrývá Prahu městská zeleň z 56 procent. Na jednoho rezidenta tak připadá zelený prostor o rozměru 179,8 metrů čtverečních. Na 28 procentech Prahy jsou vysázené stromy, na travnaté plochy pak připadá 27 procent městského prostoru. Z hlediska zdraví vegetace, které index měří na základě absorpce světla, získala Praha na škále od nuly do jedničky hodnotu 0,74. Praha se také zavázala, že vysadí na svém území během posledních dvou let 350.000 stromů.

V Mladé Boleslavi je situace bohužel jiná. Jsem si jist, že by měly být vedeny záznamy o tom, kolik stromů bylo vykáceno nebo vyvráceno. Také záznam o výsadbě. Za obojí se totiž platí, tudíž by to mělo být někde vykázáno. Nemám zrovna na mysli ty stromy, které vysazují dobročinné spolky. Bylo by docela zajímavé vědět, jaký je poměr či změna třeba za posledních pět let. Jak nám tu mizí travnaté plochy, které nahrazují asfaltová parkoviště. Bylo by také dobré, kdyby se tím Odbor životního prostředí mohl pochlubit na stránkách Boleslavanu. Mohl by tak před veřejností obhájit svoji činnost, když se tak naposled vymezoval proti své kritice. A taky by nás tím p. Jihlavec uklidnil, že naše město je čím dál víc zelené a zdravé.