10. 12. 2020

Je již čím dál zjevnější, že osobní a stranické problémy ve vedení Mladé Boleslavi natolik paralyzují radnici, až dochází k rozkladu celého úřadu i našeho města. Můžeme stále dokola číst o nových centimetrech cyklostezek nebo o údajných úspěších našich představitelů, nelze však přehlédnout naprostou neschopnost řešit reálné problémy občanů našeho města.

V tomto ohledu je pro mě mimořádně obohacující zkušenost z jednání na kraji, kde nepopiratelným cílem vládnoucí koalice je důvěryhodné a hospodárné vedení kraje. Je mi ctí být součástí profesionálního týmu, kde třeba nemusí mít všichni stejný pohled na věc, ale každý si uvědomuje vlastní odpovědnost za společný výsledek.

Ten nejpodstatnější rozdíl mezi širokými koalicemi v našem městě a na kraji je totiž právě v té odpovědnosti vůči voličům – když předchozí vláda kraje s ANO, ČSSD a KSČM nebyla příliš zodpovědná a marnotratně rozhazovala do pochybných zakázek, nemůžeme si dovolit dělat stejné chyby. Dochází k vytváření jasnějších pravidel včetně důsledných kontrol v průběhu celého procesu,  takže se koaliční partneři navzájem pečlivěji „hlídají“.

V našem městě však politici dlouhodobě žijí v přesvědčení, že každý se dá „koupit“ – z toho důvodu nemůžeme čekat transparentní hospodaření, v kterém se každý vyzná, natož ochotu cokoliv vysvětlovat. Nespočet městských firem a uměle vytvořených funkcí pro jednotlivé zastupitele je ukázkou způsobu vytváření loajálních vazeb. O tom, jak moc se vyplatí samotným občanům města, si může laskavý čtenář vyvodit vlastní závěry.