1. 11. 2020

Zastupitelka Jana Krumpholcová dlouhodobě věnuje svou pozornost parku Štěpánka v Mladé Boleslavi, a to již od dob jejího založení lesní mateřské školy v r. 2012 (kterou již druhým rokem spravuje kolegyně), proto mnohými články v Boleslavanu na neutěšený stav parku upozorňuje. Za poslední roky se Štěpánka značně proměnila a obavy o zelené srdce Mladé Boleslavi již má i většina občanů města a okolí.

Štěpánka dostala obrovskou pozornost v r. 2017, kdy se soukromý majitel ve spolupráci s městem rozhodli vystavět bytové domy a započaly přípravné fáze k realizaci. Petici proti stavbám podepsalo víc jak 8 tisíc lidí a den před komunálními volbami v r. 2018 město odkoupilo pozemek za astronomických 73,6 milionů korun (více v zápisu z jednání zastupitelstva v bodu 1). Byla to však jen „habaďůra“ na občany, neboť v připravovaném územním plánu je toto území vyčleněno pro výstavbu lázní (informace o vypořádání připomínek občanů nejsou dosud známy).

Kromě postupného okrajování parku zástavbou mají na zdravotní stav porostu i stav parku vliv další faktory:

  • Dlouhodobé sucho, na které upozorňují odborníci již několik let – klimatologové varovali před globálním oteplováním a jeho důsledky pár dekád, nyní však sucho masivně vybírá svou bolestnou daň. Nejen lesní porosty, ale i městská zeleň skomírá, neboť se snížila hladina podzemních vod, a tedy i zásoby vláhy dostupné pro dřeviny.
  • Zároveň se v parku Štěpánka masivně rozmohl invazivní břečťan, který odebírá již oslabeným stromům vláhu i živiny. Některé stromy váhu přerostlého břečťanu neustály a vylamovaly se
  • Je možné, že kromě špatných klimatických podmínek pro růst a zdravý vývoj stromů umocňuje problémy i znečištěné ovzduší průmyslového města.
  • Nezpochybnitelná je však i dlouhodobě zanedbávaná péče o park s mnoha starými stromy, kdy nedocházelo k pravidelným prořezům a výsadbě vhodných druhů po dohodě s odborníky, a to nejlépe na základě kvalitního plánu péče – po něm zastupitelé volají od voleb v 2018 a dosud nebyl primátorem zveřejněn.

Přikládáme vyjádření pracovnice magistrátu, která má péči o zeleň na starost. Doslovné vyjádření zveřejňujeme včetně množství fotografií (některé jsou s popisky).

Kácení v parku Štěpánka je pracovníky magistrátu kontrolováno každý den, a také jsme v kontaktu s vedoucím realizační firmy, která na Štěpánce v tuto chvíli operuje. Jednotlivé úseky jsou před kácením konzultovány. Ještě před pokácením je každá dřevina překontrolována, i v koruně z plošiny, pokud je to možné, a teprve následně pokácena. Všechny dřeviny, které se v tuto dobu kácí, byly značeny v plné vegetaci (konkrétně v červenci), takže není pochyb o tom, že se jedná o suché dřeviny.

Podle stavu naskládkovaného dřeva není možné posuzovat, jaký byl celkový zdravotní stav stromu. Pařez není jediným ukazatelem, zda byla dřevina zdravá nebo poškozená. Např. poškození kůrovci není na pařezu patrné, a také poškození defoliací nelze posuzovat podle pařezu. Není možné posuzovat jen stav dřeva, ale je nutné posuzovat i stav lýka a kůry, tedy brát v potaz celý kmen. Z některých kmenů kůra odpadá ve velkých kusech a tam, kde drží, je provrtána skrz na skrz. Přikládám fotky, kde se na první pohled může zdát, že dřeviny byly v pořádku, ale opak je pravdou.

Veškeré odvozy dřeva jsou též kontrolovány pracovníkem Magistrátu města Mladá Boleslav.

V parku jsou odstraňovány v převážné většině pouze suché dřeviny, a dále provozně nebezpečné, což je to nutné z toho důvodu, aby byl park bezpečný pro návštěvníky. 

Osobně mohu říci, že letos jsem toho na Štěpánce nachodila opravdu hodně a je neuvěřitelné, jak se stav jednotlivých dřevin měnil; u některých se dál mění před očima. Například na Skalce během jednoho týdne uschlo 7 kusů borovic, a to za jediný týden. Už nyní je jisté, že v příštím roce bude kácení dřevin bohužel pokračovat, jen doufám, že ne v takové míře jako letos.  

Ing. Marie Šulitková, vedoucí úseku zeleně

Telefon: 326 716 145

E-mail: Sulitkova@mb-net.cz

Adresa: Ing. Marie Šulitková, Komenského náměstí 61, Mladá Boleslav I, 293 01 Mladá Boleslav 1 (Budova A)