27. 10. 2020

Nedávno jsem četl článek od Pavla Šubrta s nadpisem „Na Boleslavi bych nejradši změnil to, co změnit nejde“. Nelíbilo se mi, že se vlastně chválil, čeho všeho dosáhl, a na konci článku zmínil, že obyvatelé MB vlastně stále remcají a ničeho si asi neváží. Abych byl přesný, uvádím citaci: „Mylné přesvědčení obyvatel, jak se jim tady špatně žije, jak se o ně město nestará a jak by to sami všechno uměli udělat lépe“. A proč vlastně ne? Žijeme tu. Většinou se nestěhujeme do Michalovic, Čejetic atd. Není to tak trochu „ Koho chleba jíš, toho píseň zpívej“?  Vždy existuje spousta věcí, které se lidem opravdu nelíbí a stačila by jen dobrá komunikace, vysvětlení nebo ujištění. Přesně to, co tu čím dál víc chybí. A zrovna p. Šubrt, jako novinář, by to měl dobře vědět. Osobně jsem spokojený, rád pracuji a mám spoustu zájmů. Nenudím se. Přesto jsou věci, které nemůžu ovlivnit a které se mi nelíbí nebo mi rovnou otravují život. Napadlo mě, že bych si mohl sepsat, co mě tedy zrovna štve. No a kdo by chtěl, mohl by se přidat. Stačilo by začít slovem „Proč“. Každý v tomhle městě má jiné podmínky, potřeby, vidí to jinak. Nechtěl bych to pojmout jako stěžování. Jsou to většinou známé věci, o kterých se jen nemluví.

Mám tedy za sebe spoustu otázek, na které mi chybí odpovědi:

  • Proč vrtulníky z firmy NISA AIR musí zrovna testovat nad okrajem MB? Kolikrát není slyšet vlastního slova. Už takhle je tato část MB v přistávacím koridoru a je zatížena hlukem. Někdy před  povolením činnosti  musela být určitě i studie o vlivu na životní prostředí, ne?
  • Proč p. Povšík jedná o rozšíření leteckého muzea (muzea replik), když nejsou peníze na důležitější  projekty? Jaká je vlastně návštěvnost, když se do toho nebude počítat kavárna?
  • Proč není v lokalitě Dubce, Belvedér, Chrást a Bezděčín prodejna potravin a základních potřeb?
  • Proč všichni kvůli tomu musí cestovat na druhý konec Mladé Boleslavi? Zbytečně zatěžují provoz a produkují zbytečné exhalace.
  • Proč za 14 let není v MB vyřešeno parkování? Zimní stadion, komplet celá Viničná, všechny přilehlé ulice a vlastně  všechny ulice v MB o šířce cca 6m. Proč v některých jsou řidiči za parkování pokutováni a jinde se to ve stejných podmínkách toleruje?
  • Proč jsou stále dokola rozbité silnice? Viničná, spodní polovina Vančurovy ulice, a to včetně mizerných chodníků (jeden je přerušen parkovištěm), jak silnice, tak chodník plný kaluží, Pezinská atd.
  • Proč vždy zůstane po cyklistickém  závodě rozježděná pěšina podél Klenice?
  • Proč se vůbec neudržuje JZ část Štěpánky? Každý  vlastník, tedy město, má ze zákona povinnost udržovat pozemek tak, aby nedošlo  k šíření plevele. Proč je vlastně celá ta léta park zanedbávaný? Celá strana od závor u Koliby až po Trávnického sady. Proč se nemůžu domoct nějaké informace, co s parkem bude? V parku se kácí. O tom jsme byli informováni, už ale ne o tom, že se to bude každý rok opakovat. A co dál?

  • Proč vůbec došlo k tomu, že nový hřbitov je obklopen fabrikou? Proč se Škoda Auto rozšiřuje směrem do středu města? Proč nikoho nezajímá úcta k zesnulým a pozůstalým?
  • Proč celá léta není kapacitně vyřešen výjezd na Jičín? Kolony, které se tam denně tvoří, produkují exhalace. Proč se nehledají řešení, jak provoz ve městě spíše omezit?
  • Proč se za posledních 14 let nevyřešilo zpracování odpadu?
  • Proč máme tak ošklivá náměstí, jako je Míru a Republiky? V létě rozpálená a navíc slouží jako nouzová parkoviště, opět plná provozu. To platí i pro náměstí Komenského a Na Kozině. Proč jsou ve městě takové skulptury, a to včetně Staroměstského náměstí? Proč nejsou vyměňované uschlé dřeviny? Proč byl na náměstí Míru zrušen bazén? Proč město vydává pravděpodobně obrovské prostředky na květinovou truhlíkovou výzdobu? Váže tím kapacitu Compagu, která by mohla být využita jinak? Proč musí být o Vánocích tak opulentní světelná výzdoba? Proč jsou najímáni pracovníci se strunovou sekačkou na sekání  plevele v ulicích,  když za týden je tam znovu? Produkují zbytečný rámus a exhalace.

  • Proč ostatní města se můžou chlubit svými náměstími, parky a sady, květnatými loukami atd.. Čím se může pochlubit Mladá Boleslav kromě průmyslu a auty ucpaným městem?

Jediné, co se mně osobně dnes líbí, je celá část Ptácké ulice od jedné k druhé světelné křižovatce, a to po obou stranách. Je to vše nové a jsem za to rád, ale na můj život zrovna toto nemá žádný vliv.

Ivan Bohuslav