21. 10. 2020

Mladá Boleslav je nejbohatším městem Středočeského kraje, ale kvalita života lidí ve městě tomu příliš neodpovídá.  Za dobré výdělky jsme vděčni solidním zaměstnavatelům, dlouhodobé problémy města však hnijí napříč společností. Komunikace radnice s veřejností je na bodě mrazu, občany trápí kolabující životní prostředí a hroutící se péče o park Štěpánku, neochota řešit parkovací systém ve městě, nedořešená kanalizace, nedostatečná kontrola pracovních agentur a ubytoven, málo řešená drogová problematika na území města i podfinancované sociální služby, nedostatek hlídek policie v ulicích, sociální rozdíly mezi vrstvami obyvatel, které se nyní nejvíce projevují u školáků kvůli distanční výuce a mají dopad na jejich vzdělanost, přicházející ekonomická krize s mnoha problémy na obzoru, ale třeba i nekvalitní územní rozvoj Mladé Boleslavi včetně předražených stavebních zakázek a pověstného střetu zájmů – tedy porušování zákonů, za které však hrozí sankce.

Výše popsané problémy se pro stávající radnici těžko stanou prioritou v době, kdy se ekonomicky ocitáme v obrovské nejistotě. Smlouvy města jsou však dlouhodobě uzavřeny a jsou zejména ve prospěch soukromých osob, napojených na současné vedení města. O podrobnostech jsme psali v předchozích číslech Boleslavanu a články o nepřiměřených výdajích z městského rozpočtu se týkaly firem Osvit, Compag, Gema MB, Správa komunikací s.r.o., Kultura města a.s., FK Mladá Boleslav a.s., jde však i o další firmy i jednotlivé zakázky (např. předražené cyklostezky, rekonstrukce ulic a náměstí i výstavbu školek dle zastaralých a nemoderních projektů). Ostatně vzpomeňme kauzu rekonstrukce luxusní kanceláře primátora s obývacím pokojem a koupelnou, kterou se po medializaci v celostátních médiích v r. 2016 rozhodl nakonec nevyužívat. Je zjevné, že současná radnice nadbytečně plýtvá prostředky, které však chybí pro dobrý chod našeho města. O to zajímavější je objevovat výborné projekty i z malých obcí našeho kraje, kde dokázali vystavět architektonicky oceňované stavby a k těmto investicím najdete mnoho podrobných informací na pár kliknutí – nikde nedochází k zamlčování informací tak, jak jsme zvyklí v Mladé Boleslavi. Ostatně v krajském zastupitelstvu jsou ve vládnoucí koalici zastoupeni úspěšní starostové a starostky, kteří mají za sebou obdivuhodný rozvoj obcí s moderní výstavbou – pro příklad Psáry s oceněnou stavbou školy, Líbeznice s moderní sportovní halou, Dolní Břežany s nadčasovými veřejnými stavbami včetně výzkumného centra, Mnichovice s krásnou cyklostezkou. Je radost inspirovat se, spolupracovat i učit se od těch nejlepších!

Mateřská škola Putna v Michalovicích je zastaralým projektem, ačkoli v jiných obcích staví moderní budovy oceňované cenami za architekturu při stejném rozpočtu. Rozpočet města umožňuje zázraky, avšak radnice neumí příležitosti vhodně využít.

Tam, kde nejsou zvyklí na neustálý blahobyt a bezedné příjmy do obecní pokladny, přistupují odpovědněji k výdajům i k vlastním občanům. Až uhodí krize ve velkém, možná se budeme důsledněji dotazovat, kam jdou peníze z našich daní. I Mladá Boleslav si zaslouží důstojnou reprezentaci města, která bude jednat především ve veřejném zájmu a s nejvyšší odpovědností, tedy ve prospěch všech občanů.