17. 8. 2020

Je s podivem, nakolik se vedení města „odstřihlo“ od běžných starostí a aktivit nejen během koronavirového období, ale i během léta. Navzdory vysokému rozpočtu, kdy občané své zastupitele bohatě platí za jejich funkce, se zdá, že se v Mladé Boleslavi zastavil čas. Kdyby nevznikly těžko uvěřitelné zmatky kolem MHD, nejspíš bychom si ani nevšimli, že nějaké vedení na radnici (občas) sedí. I nadále nedostávám ani já ani občané odpovědi na své dotazy a náměty, které zasíláme vedení města. Těžko věřit, že naši představitelé věnují problémům široké veřejnosti jakýkoliv svůj čas – vzhledem k ambicím náměstků uspět i v krajském zastupitelstvu zřejmě na občany našeho města nezbývá už žádná energie…

Kvituji však posun v sociální oblasti, kdy díky spolupráci s Nadačním fondem Škoda Auto bude fungovat terénní služba určená pro pomoc osobám bez domova, jejíž pracovníci a klienti budou využívat k tomuto upravený automobil. Zůstává otázkou, proč primátor/senátor neřeší rostoucí problém bezdomovectví, nedostatek bydlení pro nemajetné (samoživitelky, senioři, hendikepovaní), a nechává potřebné sociální služby v našem městě podfinancované? V posledních volbách počtvrté vyhrála ODS, do koalice si přibrala silné partnery a obsadila svými lidmi nejen pozici náměstka pro sociální sféru, ale šéfuje i městské policii a předraženým úklidovým službám (které zjevně těší nikdy nekončící úklid po problematických osobách). Jak je možné, že již 14 let pod vládou ODS – navíc s extrémně vlivnou pozicí primátora/senátora! – se nepodařilo výrazně posunout a problémy v našem městě se nadále zhoršují? Primátor vytrvale odmítá významněji podporovat z městského rozpočtu služby, které umí pracovat s lidmi v potížích. Tento přístup však situaci komplikuje: úředníci by při řešení jednotlivých kauz byli jistě podstatně efektivnější, pokud by měli podporu vedení města, více samostatnosti a méně byrokratických bloků při práci s širším spektrem sociálních služeb ve městě a okolí.

Ráda bych věřila v aktivnější veřejnost a pružnější reakce primátora/senátora, který má silnou pozici při jednání s krajem a vládou i např. při předkládání návrhů na změnu legislativy. Lepší podmínky k jednání s důležitými partnery jako město mít nemůžeme – na vládě sedí naklonění politici včetně našeho rodáka, na kraji spříznění političtí partneři včetně boleslavských zastupitelů z několika politických stran, a občané netouží po ničem jiném, než aby zvolení zástupci skutečně pracovali pro dobro místních!

Jana Krumpholcová, zastupitelka za Zelené