17. 8. 2020

Kde kdo se právem chlubí svými parky, u nás jaksi není čím. Zatímco Benátky nad Jizerou se radují ze skutečné květnaté louky, my se můžeme pochlubit akorát tak kopřivami a plevelem. No co, i ty jsou přece taky zelené, ne? Naštěstí se už někdo nad tou počínaje tlející masou slitoval a začalo sečení svahů Štěpánky. Bohužel se to všechno stačilo vysemenit, ale tráva nebo luční květy z toho fakt nevzejdou.

Porost by posečen a následně shrabán a odvezen. Ve stráni zůstalo ležet ohromné množství odpadu. Moc tomu nerozumím. Ti, co shrabali tu trávu, se rozhodli ten binec tam nechat, protože mají zadáno jen shrabat trávu? Nebo jim to někdo nařídil, teda zakázal? To to nemůžou uklidit při jednom? Nemyslím si, že tohle dělají boleslavští návštěvnici parku, že když něco dopijí nebo dojí, obal pohodí na zem. Dělají to zejména externí, kteří nejsou v tomto městě integrovaní a věřte nevěřte, dělají to i tenisté, kteří na kraji Vančurovy ulice zaparkovali a „vyhrnuli“, co se jim nehodí. Dobrý příklad pro budoucí Plíškové a Kvitové. Park by měl být udržován průběžně celý rok. Přece jenom se hází hůř odpadky do uklizeného. Vzal jsem si pytel a rukavice. Trvalo mi to ani ne 15 minut posbírat všechny ty plastové, skleněné a plechové obaly, igelitové sáčky a tašky, rozbité sklenice atd. , a to od jedné příčné ulice k té druhé. Tedy asi 100 m, kde je na jedné straně jeden odpadkový koš a na druhé dva kontejnery.
Na přiložené fotce mám ten svinčík u nohou. Viníků je celá řada. Od těch, co to dělají, až po ty, kteří za údržbu a úklid berou peníze. A občasná kontrola parku ve večerních hodinách by taky nebyla na škodu. A pravděpodobně také hrozný nezájem. Neměli bychom si zvykat odhazovat, co se nám nehodí, a neměli bychom se smiřovat s tím, když to dělá někdo jiný. Park se mílovými kroky vzdaluje původní pohodové podobě. Nemusí ještě k tomu vypadat jako skládka odpadu. Nebo je snad skládka v Michalovicích už plná?

Ivan Bohuslav