15. 8. 2020

Blíží se krajské volby a již známe kandidáty z našeho okolí, reprezentující nejen různé strany, ale i odlišné přístupy ke spolupráci s občany a s dalšími subjekty. Voliče opět čeká náročná masáž líbivých hesel a slibů, při jejichž výrobě si marketingoví profíci a kandidáti lámou hlavu, jak nejisté Středočechy nalákat k volebním urnám. Jde totiž o hodně – kraj hospodaří s cca 30 miliardami korun a do hospodaření mohlo zasahovat rovnou několik zástupců našeho města.

Protekční přístup radnice a kraje k vybraným podnikatelům, tedy přílišné propojování politiky s podnikáním (viz Zákon o střetu zájmů č. 159/2006 Sb.), nebudí důvěru občanů a prodražuje jakékoliv investice, takže peníze pak chybí jinde – ve školství, zdravotnictví, sociálních službách atd. Krajský radní pro dopravu František Petrtýl kvůli svým mnoha povinnostem nestíhá docházet na zastupitelstvo našeho města – vést velkou stavební firmu, působit na kraji a pracovat pro občany Mladé Boleslavi je jistě časově náročné. Zjevně se však spojení aktivit finančně vyplatí, neboť ve veřejném rejstříku je u Františka Petrtýla od roku 2016 evidováno 134 smluv se státem v celkové výši 213 milionů Kč. Jeho firma uzavřela přes 60 smluv přímo s naším městem, další pak s městskými firmami. Hlídačstátu.cz však také uvádí, že třetina smluv má skrytou cenu. Měli bychom se my všichni více zajímat, jaké zájmy zvolení zástupci na kraji a jinde hájí.

Domnívám se, i na základě osobní zkušenosti s fungováním městského zastupitelstva a jeho komisí i výborů, že nejen kraji a městu by prospělo odpovědnější hospodaření a zodpovědní představitelé, kterým bude skutečně záležet na dobrém rozvoji našeho regionu víc, než na osobním prospěchu. Důvěryhodní politici by dokázali potenciál lépe využít pro občany, neboť kraj je nejlepším partnerem nejen obcím, ale i vazbou na mnohé instituce. Pokud by se zvolení zástupci dokázali oprostit od osobních zájmů (nebo byli náležitě postihnutelní v opačném případě), rozvíjel by se náš region podstatně lépe, s nižšími výdaji z veřejných peněz a s ohledem na očekávání obyvatel. Při cestování nejen naším krajem si nelze nevšimnout zoufalého stavu silnic, železnic i nenavazujících cyklostezek, navzdory tomu, že to jsou vždy deklarované priority kandidátů. Voliči by konečně měli vzít v úvahu, že za volební období se dá udělat obrovské množství práce, proto by měli dát hlas tomu, komu věří, že bude pracovat pro druhé, ne primárně pro sebe. Být politikem nestačí, je nutné být dobrým člověkem. Vybírejme odpovědně, naše chyby nám mohou vyčítat i naše státem zadlužené děti.

Doufám, že Vaši důvěru získají ti, kteří se neživí jen politikou, ale dokáží slušně jednat i s Vámi, občany našeho města a Středočeského kraje. Každý z Vás si zaslouží vyslechnout, dostat odpověď na svůj dotaz, někdy i odborně pomoci při řešení osobních potíží. Od toho tu jsou zvolení představitelé – ti informují, propojují a mají jednat v zájmu obyvatel bez ohledu na vlastní prospěch! Přejme si, aby se do politiky dostávali odpovědní lidé, kteří dokáží řešit nejen složité problémy současnosti, ale budou brát ohled i na budoucí generace.