3. 7. 2020

Tak co, vzpomínáte si ještě na to, že se tu zavede parkovací systém? Pravděpodobně podle vzoru Prahy nebo Brna. Škoda, že ne podle nějakého západního souseda. Tam se naopak snaží auta ze středu měst vyhnat, a my zase jako vždy děláme pravý opak. Když budu vědět, že někde zaparkuji jen s velkými obtížemi, tak prostě vyrazím pěšky. Já osobně do města chodím výhradně po „svejch“. V Mladé Boleslavi se parkuje už i na ploše náměstí, která opravdu by v tomhle přehřátém, průmyslovém městě měla sloužit úplně něčemu jinému. Anebo se všude, kde to jen jde, ruší zeleň, jen když se tam zase vejde pár aut? Co, doženeme to stojany s kytkami. Vždyť to nic nestojí.

Občas jsem někde zachytil, že se něco připravuje, ať už parkovací systém nebo přestavba náměstí Republiky. Ale do čerta – pořád nic. Mám obavy, že jednou umřu a vlastně si to ani neužiju. Sliby chyby. Tak třeba teď ty plakáty s p. Povšíkem. Jako že se nadechneme? A co vlastně, pane, děláte těch zbylých 24 hodin? Zadržujete dech? Slibovat umíte všichni, bohužel jaksi se nic neděje. A navíc občan, který vás volil, vás vůbec až do dalších voleb nezajímal. Bohužel zrovna u těch aut ani ten občan není bez viny. Jaksi se stalo samozřejmostí, že se kvůli všemu jezdí vozem. Jen si všimněte, jaký je poměr na ulici vozů a chodců. O vzrůstající obezitě radši pomlčím, abych se někoho nedotkl. Ale zpátky k parkovacímu systému. O ten mi vlastně jde. Víte, že většina přilehlých ulic ke hlavním je široká kolem šesti až sedmi metrů? Spíš standardně 6,3 m. Když je tam povolen provoz v obou směrech, tak tam vlastně nesmí parkovat jediné auto. Desítky let to funguje, že si řidič poradí, ale správné to není. Přijdete na to vždy, když vám někdo urazí zrcátko nebo naboří rovnou celý vůz. V ulicích, kde se parkuje po obou stranách, těžko budete policii prokazovat, že jste tam zaparkovali první a že ten naproti, díky němuž už není dodrženo tří metrů pro každý směr, přijel až po vás. Jednoduše tolerovaná džungle. No a vidíte, Městská policie takhle čistí teď „Vančurovku“. Prý na příkaz Magistrátu. Dnes je to tahle ulice a za týden to může být jiná. Takhle se vydělávají prachy. Jste na něco desetiletí zvyklí, že se to toleruje, ale pozor! Jistotu nemáte žádnou. Ledaže byste byli zastupitel a prosadili si půlku ulice Zahradníkovy jako jednosměrnou. Je zajímavé, že druhému zastupitelovi v druhé polovině tytéž ulice to nevadí. Komické.

Nebylo by lepší jednoduše stanovit pravidla určením jednosměrného nebo obousměrného provozu, a pak trestat? Proč jedna ulice? Proč ne všechny? Proč když se hraje třeba hokej, nikomu parkování všude, i na chodníku, nevadí. Je tam snad na to ve vyhlášce o silničním provozu výjimka?
Dalo by se o tom psát hodinu, ale to není účel. Chybí tu léta slibovaný systém parkování a ochota ho zavést. Ono když máte před Magistrátem vyhrazené stání, tak vás to zas tak „netankuje“.
Ivan Bohuslav