30. 6. 2020

Dobrý politik nelže, neschovává se, nezkresluje informace, a především má zájem o to, aby občané byli spokojení, důvěřovali státu a jeho podpůrným systémům – pokud totiž kdokoliv z nás upadne do problémů a stát mu nedokáže pomoci, je jisté, že stát nefunguje správně.

V posledních měsících jsme byli svědky extrémních opatření, která vedou k drastickému propadu společnosti. Věřili jsme, že když stát řídí nemocnice, dokáže své zaměstnance ve zdravotnictví náležitě vybavit nezbytnými pomůckami a ocenit jejich práci. Když ale záchranářka našeho kraje poukázala na akutní nedostatek zdravotnických pomůcek při koronavirové pandemii, hejtmanka za ANO na ni podala trestní oznámení – místo aby se hejtmanka snažila situaci řešit, problém schovávala a zastrašovala toho, kdo na potíže veřejně upozornil.

Věřili jsme široké koalici našeho města, že se bude navzájem podporovat a lépe spolupracovat s občany a organizacemi našeho města. Místo toho se však navzájem trumfují v aroganci, papalášství i v tom, kdo toho udělá méně, aniž by si toho někdo všiml. Chybí nám informace o vazbách politiků s místními firmami, kterým politici slouží a jimž se přihrávají velké peníze z veřejného rozpočtu. Pokud tedy nemají vlastní zodpovědnost a svědomí politici, musí ze strany občanů a médií přijít větší kontrola politiků.

Nechali jsme situaci dojít příliš daleko, neboť náš vlastní nezájem o informace zvyšuje chuť politiků jednat především ve svůj osobní prospěch. Řešením je tedy větší aktivita občanů, třeba při hledání informací na internetu. Pomocníkem může být např. Centrální registr oznámení, v němž lze dle jména najít majetková přiznání – pokud jej dotyčný politik podal. Pokud ne, jedná se o porušení zákona s pokutou maximálně 50 tisíc Kč. Např. na justice.cz pak lze vyhledat fyzickou osobu v angažmá společností a tyto informace porovnat s registrem. Po přečtení Zákona o střetu zájmů č. 159/2006 je zřejmé, že mnozí významní lidé mají vážný problém. Co však zůstává veřejnosti skryto, jsou rodinné a jiné vazby mezi důležitými osobami, které podstatně zvyšují riziko korupce.

Pokud máte špatnou zkušenost se získáváním informací z radnice či z krajského úřadu, můžete se obrátit na opoziční politiky či nezávislá média. Zákony umožňují získat požadované informace v dané lhůtě, a ty pak je nejlepší zveřejňovat a šířit mezi občany. Naše zvolené zastupitele můžeme dotazovat osobně při setkání, telefonicky či nejlépe písemně nebo osobní návštěvou jednání zastupitelstva dané obce či kraje. Jak se již vícekrát ukázalo, účast veřejnosti na jednání zastupitelstva a medializace kauz má značný vliv na výsledky práce politiků. Ostatně často i na kraji máme své zástupce z našeho města. Je zatím velkou neznámou, jak se promění složení zastupitelstva Středočeského kraje po podzimních volbách – ty proběhnou 2. a 3. října 2020. Může se stát, že zvítězí politika útlaku, vydírání a neschopnosti, nebo mohou dostat šanci důvěryhodné osobnosti, které naslouchají občanům i odborníkům a dokáží hledat to nejpřijatelnější řešení pro všechny.