15. 6. 2020

První jednání zastupitelstva Mladé Boleslavi po stavu nouze v ČR se konalo v mimořádně nevhodný termín, tj. v pátek 29. května od 15 hodin v Domě kultury. Byla zajištěna ochrana před Covid-19 i před domnělými „zuřivými davy“, neboť krom rozestupů mezi stolky jednotlivých zastupitelů byly přítomny jednotky policie. Přišla i skupina občanů, zejména je trápil chaos s MHD, nejasné plány města po dlouhých týdnech nucené izolace, a odstávky služeb úřadu. S příchozími jsem se před jednáním seznamovala a vedla příjemný hovor, snad právě proto se o pár desítek minut později objevil příspěvek na facebookové stránce ODS Mladá Boleslav, který se snažil zesměšnit mě i příchozí občany. Zjevně se to příliš nepovedlo, příspěvek byl promazáván během diskuse, až zmizel úplně…

Co však nezmizelo, je pachuť, která zůstala po květnovém zastupitelstvu – na žádný z dotazů nebylo zodpovězeno, občané dostali jen nicneříkající odpovědi a nechuť vedení města zodpovídat se občanům dosáhla svého vrcholu. Úvodní slovo primátora k opatřením města proti Covid-19 zabralo přes hodinu, aniž by bylo vyřčeno něco podstatného. Nedozvěděli jsme se například, co bude nadále s MHD, komu byly určeny respirátory, které město objednalo od neznámého Číňana za 955 tisíc (když nemocnice je dokázala pořídit podstatně levněji), proč zmizela zajímavá mozaiková dlažba na rohu Husovy a Palackého ulice, nebo s jakými problémy se v časech dálkové výuky potýkaly městské školy. Zato nešlo přehlédnout výrazné vyčerpání a nervozitu pana primátora i absolutní nezájem náměstků řešit problémy našeho města. Selský rozum říká, že jeden člověk nemůže řídit celé město a ještě plnohodnotně pracovat pro Senát. Proto máme mít důvěryhodné, kompetentní, zodpovědné a samostatné úředníky a další politiky, kteří si rozdělují úkoly a v klidných i těžkých časech spolupracují, řídí a vyvádějí naše město z potíží.

To jsou zatím pouze naše představy. V roce 2019 pan primátor nečerpal žádnou dovolenou, a v březnu bylo odsouhlaseno proplacení nečerpaného volna. Pár dní nato přišla korona-krize. Rada města i úředníci se zbavili odpovědnosti a přenechali veškeré řízení primátorovi, a on na to přistoupil. Být dlouhodobě ve stresu a pod vysokým tlakem není zdravé ani rozumné. Špatně fungující chod města, neinformovanost, rostoucí nervozita a obavy občanů totiž vedou k vysoké nespokojenosti.