3. 6. 2020

Po týdnech nejistot a zmatků se podařilo zprovoznit MHD, dosud však panuje nejistota, jak bude tato veřejná služba fungovat v následujícím období. Občané si totiž přejí funkční a spolehlivé služby!

Během korona-krize MHD nejezdilo vůbec, na konci dubna začalo jezdit jen pro zaměstnance Škoda Auto, až s koncem května byla po tlaku na vedení města spuštěna většina linek. Navíc byly doplněny rychlými spoji, zvýšila se obslužnost příměstských částí, nicméně řidiči by v aktuálním režimu byli nezdravě přetížení. Žádný extrém není dobrý – nejprve neměli žádnou práci, v červnu jsou přetížení a linky nejsou sestaveny efektivně. Takto musí podnik najímat externího dopravce, což jsou finanční náklady navíc.

Současný systém je neudržitelný z lidských i ekonomických důvodů. Je smutné, že náměstek pro dopravu Jiří Bouška o situaci nejeví zájem, nefunguje spolupráce koaličních partnerů ANO, STAN a ČSSD, kteří by dokázali společnými silami vyjednávat o finálním nastavení spojů MHD ve prospěch občanů. Není možné, aby primátor města z ODS sám nesl odpovědnost za veškeré dění ve městě, pokud k tomu jsou kompetentní jiné osoby! Dopravní podnik má svého ředitele, náměstek pro dopravu zastává svůj dobře placený post jako pravá ruka primátora a jízdní řády sestavuje odborník dopravního podniku.

Doufáme, že nakonec zvítězí rozum a dobrá vůle, aby MHD co nejlépe sloužilo občanům města nejen kolem centra, ale i pro příměstské části. Původní stav před krizí přispěl ke značné spokojenosti obyvatel, díky kterému byla služba hojně využívána a snížila i počet aut v ulicích.