1. 6. 2020

Stačí vyjet za hranice obce a zjistíme, že jinde se prostě žije lépe a občané jsou spokojenější. Život se za městem vracel k normálu podstatně dříve a občané nebyli v průběhu nouzového stavu šikanováni extrémními zákazy a mnohatisícovými pokutami tak, jako v Mladé Boleslavi.

Zastavené MHD, uzavřené psí parky, dětská hřiště i sportovní plochy byste v květnu hledali v jiných městech marně, zato protivných strážníků, kteří „vyskakují z křoví“ na občany kvůli rouškám chodilo po Mladé Boleslavi mnoho. Dle zákona městskou policii řídí starosta, nelze se tedy divit vyhroceným pravidlům, hraničícím se šikanou – ostatně místní si dlouhodobě stěžují na „buzeraci za pokuty“, v počátcích nouzového stavu si jistě vybavíte zprávu o exemplární dvacetitisícové pokutě pro agenturní zaměstnance z ciziny, před dvěma lety se v celostátních médiích propírala místní kauza týrání bezdomovců městskými policisty, kteří nakonec byli nepravomocně odsouzeni. Těžko se můžeme divit, že Mladé Boleslavi před krizí chyběly desítky strážníků, když musí plnit nelidské příkazy, přesto ekonomická krize a nezaměstnanost může zajistit vyšší počet adeptů. Ekonomické ochlazení však nevyřeší ztrátu důvěry ve vedení města, že to s místními myslí dobře a dle policejního hesla „pomáhat a chránit“ se k lidem chová vstřícně!

Pejskařům bylo zabráněno venčit své čtyřnohé přátele v psích parcích, ale pytlíky na exkrementy zůstaly za uzamčeným plotem. Trávníky na sídlišti tak sloužily nejen pro venčení psů, ale též pro hraní malých dětí i mládeže na čerstvém vzduchu. Během nejkrásnějšího období v roce byli občané nepřiměřeně nuceni trávit čas v uzavřených prostorách svých domácností nebo vycházet s rouškami i v případě, že se široko daleko nevyskytuje nikdo, kdo by mohl být ohrožen nákazou koronavirem. Vědci a lékaři však čím dál častěji vydávali upozornění na nevhodnost nošení roušek na čerstvém vzduchu při procházce, kdy kolem nás nejsou žádní lidé – mnozí trpí dýchacími potížemi, při nesprávné hygieně dochází k rozvoji mikrobů v roušce a přibývá lidí s depresemi z vynucené izolace.

V jiných městech si lidé užívali jarní dny na čerstvém vzduchu již od počátku května, v Mladé Boleslavi však stále visely plakáty s doporučením nevycházet a hřiště byla obehnaná policejními páskami. Komu a čemu prospívá vyvolávání strachu? Netrpí strachem ve skutečnosti především primátor sám, když „z bezpečnostních důvodů“ musel být předtočen rozhovor v rádiu, aby se občané nemohli dovolat s kritickým dotazem?

(zveřejněno v Boleslavanu 06/2020)