1. 6. 2020

Mladá Boleslav se díky nouzovému stavu dostala do celostátních novin kvůli extrémnímu postoji radnice vůči občanům města. Hospodářské noviny 7. května vydaly článek s titulkem „Mladá Boleslav je bez autobusů. I přes příznivou situaci a žádosti lidí je radnice odmítá pustit do ulic“. V žádném jiném městě ČR totiž nebyla veřejná doprava zastavena absolutně.

Rozhodnutí o zastavení MHD však neučinili zastupitelé, ani náměstek pro dopravu, natož radní pro dopravu kraje. Je zjevné, že rada města je příliš slabá na to, aby zkrotila primátora Mladé Boleslavi. A to navzdory tomu, že základní finanční odměna náměstka je 50 224 Kč a člena rady 11 161 Kč. Přesto tito lidé s vysokou odpovědností za chod města nejednají v zájmu občanů, protože by se dostali do nevole primátora. Na dlouhé týdny lidé nemohli veřejnou dopravu využívat, ačkoliv letos má Dopravní podnik obdržet 49 milionů Kč z městského rozpočtu. Řidiči i nadále pobírali mzdu ve výši 70 %, proto nedávalo smysl, aby MHD v Mladé Boleslavi nejezdila vůbec nebo sloužila jen zaměstnancům firmy Škoda Auto, pokud se do práce potřebovaly dostat i jiné profese, pokud lidé museli k lékaři a všichni měli možnost využívat dostupných služeb prodejen potravin, úřadu, obchodů a různých zařízení. Rostoucí nespokojenost občanů se projevila sepsáním Petice za obnovení MHD v Mladé Boleslavi pro všechny občany, kterou podepsaly stovky lidí. Osobně jsem se obrátila na vedení města se žádostí o spuštění jízd již 6. května, nicméně ani při zprovoznění mateřinek a vyšších ročníků škol ke dni 11.5. nebyla veřejná doprava obnovena.

Nabízí se otázka, k čemu máme 32 zastupitelů, kteří pobírají nemalé odměny za své rozličné funkce, pokud nemají dostatek odvahy či zájmu pracovat především pro občany města? Argumenty primátora, že dbá o bezpečí veřejnosti a chrání lidi před nákazou, jsou liché, neboť k tak tvrdým opatřením v jiných městech nepřistoupili. Radním Mladé Boleslavi by velmi prospělo, kdyby konečně zase zavítali mezi obyčejné lidi a osobně se optali, jak by jim mohli pomoci. Politik je totiž sluha všech občanů, bez ohledu na věk, na vzdělání nebo na sociální příslušnost!

(publikováno v Boleslavanu 06/2020)