29. 4. 2020

Dlouhé dny volna přiměly spoustu obyvatel republiky k zdravotním vycházkám do přírody, kde si nelze nevšimnout nezvyklého sucha již v jarních měsících. V dřívějších letech přes zimu pokrývala krajinu silná vrstva sněhu, díky níž se půda nasákla vodou, a zajistila tak vláhu pro rostliny na dlouhé měsíce. Takovou zimu jsme však již několik let nezažili a do budoucna se situace nezlepší. V krajině i ve městech jsou rok od roku patrnější dopady klimatické proměny: přes celý rok prší čím dál méně a roste teplota, tím se snižuje objem vody v krajině, vysušují se zemědělské půdy (navíc likvidované vysokými dávkami chemických prostředků), města jsou čím dál rozpálenější, sucho značně škodí lesním porostům. Již v těchto týdnech zažíváme lesní požáry v našem regionu a na místě je opatrnost každého návštěvníka lesa, aby po něm nezůstala velká škoda v důsledku vznícení od nedopalku cigarety nebo třeba od pohozeného kousku skla.

Dnes již existují pozitivní příklady z Čech, kde se podařilo přírodě pomoci – dříve napřímené a zatrubněné toky opět dostaly své křivolaké meandry, vytváří se jezírka na zachytávání srážek a postupně tato vlhká místa zabydlují vzácné druhy zvířat a rostlin. Zemědělské pozemky často trpí melioracemi především z 80. let, kdy bylo cílem přebytečnou vodu odvést, dnes však potřebujeme vodu i důležité živiny do půdy dodat. V lesích stále můžeme najít nově vysazené smrky, přestože tam tato původně horská dřevina nemá příhodné podmínky pro svůj růst. I ve městech lze mnohé prostupně přizpůsobovat proměnám klimatu – stále totiž pitnou vodu využíváme k splachování toalet nebo ke kropení městské zeleně, zapomínáme zavlažovat vysazené stromy (které tak nemají šanci se uchytit), sázíme nevhodné druhy rostlin a stromů, příliš plýtváme pitnou vodou mimořádně vysoké kvality, a zatím neumíme využívat dešťovou vodu, která nám rychle odtéká kanalizací z města pryč. Při nedostatku srážek i při zvýšených úsporách spotřeby pitné vody se např. dostáváme do situace, kdy ani v čističce odpadních vod nelze dostatečně ředit splašky mmj. s obsahem ženských hormonů z antikoncepce, s chemií z čistících prostředků nebo s určitým podílem drog. Tyto málo upravené odpadní vody z našeho města jdou následně do Jizery.

Suché stromy jsou již odstraněny, o které další přijdeme během let?

Co můžeme dělat pro zmírnění dopadů sucha v našem městě

Nejsnazší může být začít u sebe – mnozí z vás již pitnou vodou šetříte, ptactvu dopřáváte vodu v pítku, zavlažujete uvadající rostliny a dřeviny použitou vodou z domácnosti např. z mytí ovoce. Důležitá opatření jsou však potřebná také ve větším měřítku, na území města, v průmyslu i v celém zemědělství a lesnictví – omezením používaných chemických prostředků, zadržováním dešťové vody, efektivnějším čištěním odpadních vod. Ve městě lze odtok deště např. ze střech panelových domů zpomalit vývodem okapů do trávníků a jezírek. Namísto „rybníka“ na Klenici u Celny by říčka konečně mohla dostat malebné přírodní vinutí. Tím by zadržela více vody, sloužila by jako hnízdiště divokých vodních živočichů, a v případě větší vody by mohla dočasně zaplavit okolní louku. Stěny svých budov ozeleňuje největší firma ve městě, tento trend mohou následovat i další firmy, úřady i bytové domy. Retenční nádrž na vodu by si zasloužila lokalita na Kolonce, kde se občané dlouhé roky nemohou domoci řešení špatného odvodu dešťových vod, které kvůli tomu působí škody na domech. Město se může zapojit do podpory domácností, firem i úřadu při realizaci adaptačních opatření na klimatické změny a realizované projekty podporovat k účasti v soutěžích (např. Adapterra Awards).

 

Inspirace, jak by i v našem městě mohly vypadat pěkné a účelné retenční plochy na čím dál vzácnější dešťovou vodu.

I Vy se můžete podílet na zlepšeních v našem městě, a to nejlépe svou účastí na jednání zastupitelů, nebo přímými požadavky na jednotlivé zastupitele přes email či telefon (veškeré kontakty jsou uvedeny na webu města). Dotazy a podněty od občanů jsou projednávány na jednáních zastupitelstva a zvukové záznamy jsou zveřejňovány na webu města zejména v části AUDIO/Indexovaný zvukový záznam/Dotazy a interpelace: https://www.mb-net.cz/zapisy-z-jednani-a-usneseni/ms-24442/p1=24442.

Věřím, že dobrá spolupráce je v zájmu nás všech!

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122

(Uvedeno v Boleslavanu 05/2020)