29. 4. 2020

V době, kdy píši tyto řádky, máme stav nouze v ČR pátým týdnem, a diskusi o zdravotních dopadech šíření covid-19 přebily předpovědi důsledků vládních razantních opatření na českou ekonomiku a celkový stav společnosti. Jistě i městský rozpočet pocítí snížení příjmů, neboť podnikatelé propouští své zaměstnance, roste nezaměstnanost a neschopnost platit své závazky, přibývají žádosti o snížení či odpuštění nájmů nebo pozdržení splátek hypoték. Je to však teprve počátek změn…

Už během středy 11. března jsem paní tajemnici boleslavského magistrátu navrhovala vytvoření informačního kanálu pro občany, aby se důležité zprávy o opatřeních dostaly ke všem lidem v našem městě a byla zřízena linka, kde se mohou občané poradit či žádat pomoc. Den na to byly uzavřeny školy a postupně začala přicházet čím dál tvrdší opatření, aniž by byla zdravotnická a sociální zařízení i další služby zásobeny nezbytnými pomůckami. Občané se na mne obraceli s dotazy i s nabídkou pomoci už během samého počátku krize, proto jsem okamžitě žádala celé zastupitelstvo o informace a navrhovala jsem konkrétní kroky pro lepší informovanost obyvatel i kvůli efektivnějšímu zajištění potřebných pomůcek. Pan primátor a vesměs nikdo jiný na mé dotazy nereaguje, proto jsem nejdůležitější dotazy vznesla na jeho facebookovém profilu, který mnozí z Vás sledují – zásadní informace se dají díky FB snadno sdílet mezi širší okruh čtenářů a pomoc potřebným může přijít rychleji. Pan primátor mě však namísto odpovědí zablokoval. Za zmínku stojí, že Raduan Nwelati získal v posledních komunálních volbách 3 964 hlasů z celkového počtu 44 489 obyvatel našeho města, jako starosta se však zodpovídá všem občanům Mladé Boleslavi, a to nejen v čase krize.

Navzdory veškerému chaosu kolem opatření se podařilo neuvěřitelné – ve velmi krátké době byly zdravotnické, sociální a další služby zásobeny ručně šitými rouškami, a mezi lidmi se projevila obrovská sounáležitost. Mnozí dali do pomoci druhým obdivuhodné množství energie a za to patří každému z nich obrovský dík. Budiž nám tato výjimečná zkušenost přínosem v tom, abychom dokázali aktivity dobře koordinovat a drželi se společného cíle, nenechali jsme se zaskočit a nezapomněli, že vzájemná spolupráce přináší podstatně lepší výsledky. Budoucnost totiž zůstává nejistá.

„Rouška se stala symbolem boje proti pandemii, kritika však slouží k nápravě nezdarů.“

Jana Krumpholcová