2. 4. 2020

Prožíváme mimořádné období, aniž bychom dokázali odhadnout, jaké dopady na globální společnost přinese zkušenost s šířením virového onemocnění. Je to však také období zpomalení, které nám dává naději a příležitost posunout se kupředu, obnovit vztahy, najít víc času sám na sebe a své blízké, a ve změnách najít výhody. Pokusme se na situaci podívat jinýma očima.

  • Již před šířením koronaviru bylo zdravotnictví přetížené, teď však dostalo silnou ránu. Pandemie testuje nastavení státního aparátu, odhaluje neomluvitelné chyby v řízení, což přenáší větší odpovědnost na každého z nás. Potřebujeme se z této situace poučit, vytvořit kvalitní strategie a plány, adekvátně vybavit a ocenit pracovníky rizikového prostředí – cílem je efektivně chránit zdraví každého jedince. K tomu potřebujeme zodpovědné a kompetentní politiky a plány. Bez respektování všeobecných pravidel v krizové situaci však nelze pandemii zabránit.
  • Školství bylo dosud nedoceněným a podfinancovaným oborem, avšak vynucené domácí vzdělávání může změnit přístup k vzdělávání – současná generace žáků a studentů konečně přechází na způsoby výuky, které jsou jí nejbližší, rodiče se stávají pomocníky dětem a učitelé budou muset vyřešit, jak naplnit vzdělávací cíle. Bude to cesta k modernímu školství v ČR?
  • Omezení pohybu i setkávání osob dává možnost využívat moderní technologie např. i pro komunikaci a pracovní porady online – je to příležitost usnadnit vyřizování i úředních záležitostí na dálku a zjednodušit byrokracii státního aparátu.
  • V západních zemích je alespoň částečná možnost práce z domova (tzv. home office) standardem, s ohledem na ochranu lidí k tomu jsou donuceny i české firmy. Pro rodiče je velkou výzvou skloubit vzdělávání dětí s pracovním nasazením.
  • Světový obchod je zpožděn a stáváme se více odkázanými na lokální zdroje. Je to příležitost zaměřit se na zvýšení kvality produktů i např. na méně chemické zemědělství a na péči o krajinu.
  • Kvůli snížené míře dopravy a průmyslové výroby se čistí vzduch, který dýcháme. I díky této zkušenosti máme možnost uvědomit si význam fosilních paliv na naše zdraví.
  • Ukazuje se, že ohledně odborných otázek je lepší věřit odborníkům než politikům. Vyplatí se nám všem, abychom se poučili a na základě této zkušenosti nechali zpracovat profesionální komunikační strategie a scénáře pro krizové situace. Koncepčnost, předvídatelnost a srozumitelnost opatření brání šíření paniky a chaosu v celé společnosti. Politici mají šanci získat důvěru občanů, jen pokud začnou spolupracovat s odborníky a budou se řídit jejich doporučeními.
  • Díky omezenému pohybu a kontaktu s lidmi máme mnohem více času vnímat sebe navzájem i vlastní hranice, máme příležitost zvolnit a věnovat energii věcem, na které jsme dlouho čas neměli. Učíme se vypořádat s vypjatými emocemi a hledáme způsoby, jak čelit chaosu a obavám z neznámého. V tom pomáhají srozumitelně podané informace od důvěryhodných osob.
  • Bude zajímavé sledovat, jaké kroky a podporu pro oživení podnikání připraví vláda i samosprávy pro ty, jejichž existence je kvůli omezené činnosti ohrožena. Ztráty drobných živnostníků od restaurací po prodejny a menší firmy mohou být likvidační. Odpovědná vláda si uvědomuje, že značný objem financí do státního (potažmo obecního) rozpočtu plyne z podnikání také menších subjektů a mimořádný výpadek způsobí i nižší příjmy v rozpočtech. Pro koho a na co nakonec peníze nezbudou?!
  • Pohyb mezi lidmi je omezen, zato přírodu probouzí jaro a máme příležitost uvědomit si, že jsme její součástí. Vycházky do přírody nám umožňují pochopit, že o prostředí kolem nás musíme lépe pečovat a dbát na dlouhodobou udržitelnost.

Musíme se poučit z výjimečné situace, kterou současná vláda hrubě nezvládá. Pro různé úrovně státního aparátu je nezbytné připravit kvalitní krizové plány i dlouhodobé strategie ve spolupráci s odborníky, aby sloužily nám všem co nejlépe – v otázce zdravotnictví, zaměstnanosti, vzdělávání, životního prostředí, energetiky atd. Společnými silami můžeme přispět k pozitivní proměně, k tomu však potřebujeme důvěryhodné politiky se zájmem o občany této země.