1. 12. 2019

V posledních měsících se zásadně rozhoduje o budoucí podobě našeho města, stejná situace je i v okolních obcích – i tam řeší nový územní plán. Je zajímavé sledovat, jak k tomu jednotlivé obce přistupují, jak o změnách komunikuje vedení měst se svými občany – čím větší vstřícnost ke spolupráci s místními ze strany vedení, tím jsou také lidé spokojenější s vedením města i se životem v obci.

Příklad 1: Mnichovo Hradiště

V průmyslové zóně obce se řeší možnost výstavby logistického areálu na zelených loukách. Již v minulém volebním období se vzhledem ke špatné informovanosti ze strany vedení města opoziční zastupitelé spolu s občany rozhodli pro petici. Po měsících nejistoty se nově zvolení politici přeci jen kvůli vysokému tlaku veřejnosti rozhodli představit změny v území. Uspořádali prezentaci územního plánu v kině a občané měli možnost dotazovat se odborníků i starosty. Radnice o územním plánování píše také na webu města, informace se dají snadno najít i jinde.

Příklad 2: Kosmonosy

I v Kosmonosech došlo k protestům proti možné výstavbě průmyslových hal na zelené louce podél dálnice. Na říjnové zastupitelstvo dorazil zástup nespokojených občanů a veřejně se vyjasňoval historický vývoj této kauzy. Kvůli tlaku občanů i jejich petici byla vytvořena stránka na facebooku přímo k územnímu plánu, kde se lidé mohou dotazovat na konkrétní změny a pověřený zastupitel na dotazy osobně odpovídá.

Příklad 3: Mladá Boleslav

Práce na územním plánu trvají dlouho a jak je vidět na příkladu jiných obcí, veřejnost se může v různých fázích zapojovat do procesu. V Mladé Boleslavi však není o spolupráci s veřejností ze strany radnice nejmenší zájem. Již během jara jsem v Boleslavanu psala, že návrh nového územního plánu by mohl být zveřejněn v průběhu léta, mezitím se však řešila i 6. a 8. změna aktuálního plánu. O procesu zpracování dokumentu a podrobnostech ke změnám v některých částech města jsem informovala skrze Boleslavan i na svém facebooku. Dne 10. září jsem pro veřejnost uspořádala improvizované setkání nad územním plánem. Vzhledem k značné účasti občanů města bylo zjevné, že lidé mají o informace zájem. Proto jsem na komisi pro územní plánování i na jednání zastupitelů žádala primátora o veřejné projednání za účasti zpracovatele územního plánu, to však bylo odmítnuto. V Boleslavanu město vydalo jen obecnou zprávu, aniž by zvalo veřejnost k účasti na procesu. Vedení našeho města zkrátka nepovažuje občany za partnery ke spolupráci, přestože plánované změny se týkají nás všech!