29. 11. 2019

Blíží se Vánoce, a tak mě napadlo spočítat, kolik se dalo uspořit na osvětlení a službách Compagu (péče o zeleň, odpady a čištění ulic) za roky 2006 – 2019. Podrobněji jsme psali o financování Osvitu a Compagu zde, banální výpočet úspor lze doporučit třeba jako procvičení finanční gramotnosti školáků v hodině matematiky… Dospěla jsem k astronomické částce minimálně 1,17 miliardy korun jen na těchto dvou službách. Za to by se dalo postavit třeba 11 „zelených“ parkovacích domů nebo 23 moderních škol nebo stovky městských bytů v energeticky úsporných domech.

Aktualizované výdaje z rozpočtu města do r. 2020, informace z rozpočtů na webu mb-net.cz, než byl modernizován a starší rozpočty z něj zmizely… 

Vzhledem k tomu, že schvalování rozpočtu nás teprve čeká, veřejnost má žádat své zastupitele, aby zodpovědně nakládali s veřejnými prostředky! Nebo se budeme i nadále nečinně dívat, jak společné peníze, které by se daly využít smysluplně, odcházejí do soukromých rukou? Je nutné požadovat nová výběrová řízení na tyto a další služby. Zastupitelstvo a rada města musí jednat jako řádný hospodář s příslušnou morální a trestně-právní odpovědností! Za sebe mohu sdělit, že nepodpořím žádné nehospodárné zacházení s veřejnými prostředky. Zachovají se stejně i další zastupitelé?!

Zároveň mi poznání principů fungování města ukazuje, jak by naše krásná středoevropská země mohla vzkvétat, kdyby ji obhospodařovali zodpovědní lidé se zájmem udělat tu příznivé místo pro život každého z nás. Jsme bohatá země s šikovnými lidmi, kdo však za nás bude kontrolovat politiky? Ti rozhodují o našich společných penězích! Politika je služba, kde by každý politik měl sloužit svým občanům, ne hledat cesty, jak společnost okrádat. Přijďte tedy i Vy, občané, mezi zastupitele – ptejte se, žádejte informace a trvejte na svých požadavcích! Naše město i vlast mohou být krásné, je to jen na nás.

Přeji nám všem, abychom v novém kulatém roce našli více odvahy a odhodlání nenechat se zneužívat pro blaho druhých. Využijme všech dostupných možností, jak tuhle zemi dovést k blahobytu a spravedlnosti!

Jana Krumpholcová

Tel. 734 214 122

janakrump@gmail.com